850 de cazuri de terorism intern anchetate de FBI în SUA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
850 de cazuri de terorism intern anchetate de FBI în SUA
Externe 09 Mai 2019 / 11:00 297 accesări 0 comentarii

Poliţia federală americană (FBI) anchetează 850 de cazuri de terorism intern în SUA, majoritatea vizând militanţi de extremă dreaptă sau opozanţi faţă de guvern, a informat un înalt responsabil al FBI.

Jumătate din anchete se referă la indivizi care se opun guvernului federal sau autorităţilor, a precizat directorul adjunct al serviciului antiterorist al FBI, Michael McGarrity. Din celelalte, 40% sunt motivate de rasism şi, printre ele, ''o majoritate importantă'' se referă la extremişti care susţin superioritatea albilor'', a declarat McGarrity în faţa Comisiei de securitate internă a Camerei Reprezentanţilor.

Recenta creştere a ameninţării extremiste interne se explică printr-o radicalizare rapidă şi facilă pe internet şi reţelele sociale, care se dezvoltă într-un mod similar radicalizării islamiste. Militanţii pot găsi conţinut care le susţine ideologia fără să se deplaseze și fără a se întâlni cu alte persoane, ceea ce le permite ''să se radicalizeze şi să se pregătească pentru violenţă rapid'', a explicat el.

În 2017 şi 2018, potrivit centrului de reflecţie New America, violenţele extremei drepte au făcut mai multe victime în SUA decât atacurile jihadiste.

Observatorul privind grupările extremiste, Southern Poverty Law Center, a înregistrat 81 de persoane ucise în SUA de către ''indivizi influenţaţi de către dreapta radicală'' începând din 2014, iar anul 2018 a fost ''cel mai sângeros'', cu circa patruzeci de victime.

În martie, un tânăr militant, adept al supremaţiei rasei albe, a deschis focul într-o sinagogă din California, omorând un credincios şi rănind alţi trei. Înainte de atac, el a postat un text prin care revendica atacul.

Pe 27 octombrie 2018, un militant al extremei drepte a ucis 11 persoane într-o sinagogă din Pittsburgh, acesta fiind cel mai sângeros atac comis vreodată împotriva comunităţii evreieşti în SUA.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1873 secunde