A crescut ritmul de topire a ghețarilor de la Polul Sud

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

A crescut ritmul de topire a ghețarilor de la Polul Sud

Externe 03 Octombrie 2021 / 15:38 570 accesări
Antarctica. Foto: unsplash.com

Antarctica. Foto: unsplash.com

Studiile arată că din cauza ritmului de topire a ghețarilor, în curând, omenirea se va confrunta cu o creștere rapidă și de neoprit a nivelului mărilor. Dacă emisiile poluante cu efect de seră nu vor fi oprite cât mai curând în următorii 20-30 de ani, toate așezările umane de pe coasta marină vor fi în pericol. În viitorul mai apropiat însă topirea ghețarilor de la Polul Sud va determina fenomene meteorologice din ce în ce mai violente.

BRUNO DANIS, profesor de biologie: “Cercetătorii, în special cei din Antarctica, după ani de studii ne spun că sunt deja schimbări vizibile, în special pe continent. Dar au început să apară schimbări şi în mediul marin, pentru că, de exemplu, în peninsula Antarctica avem un eco-sistem înconjurat de gheţari, cu fiorduri, şi gheţarii se topesc, dipărând din eco-sistem”.

Gheţarii Antarcticii sunt topiţi de apele oceanelor din ce în ce mai calde și de temperaturile atmosferice din ce în ce mai mari. Oamenii de știință, care trag acum un semnal de alarmă, spun că în ultimii 30 de ani temperatura a crecut cu 1.8 grade, adică de trei ori mai mult față de valorile globale. Poate părea puțin și poate părea departe dezastrul prin care va trece omenirea. Cercetătorii atrag atenția însă că efectele poluării ar putea accelera topirea ghețarilor, iar omenirea va suporta consecințele dure.

Sursa: Știrile TVRŞtiri recomandate

12
Pagina a fost generata in 0.2149 secunde