A demarat operațiunea de introducere a purceilor santinelă! Vezi unde!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

A demarat operațiunea de introducere a purceilor santinelă! Vezi unde!

Social 03 Octombrie 2018 / 17:26 609 accesări

În 2 octombrie 2018, în județul Bihor, a început acțiunea de introducere a purceilor santinelă, în exploatațiile în care au fost neutralizați porcii, ca urmare a depistării virusului Pestei Porcine Africane (PPA). Acțiunea a fost realizată după ce exploatațiile au fost supuse operațiunilor de curățare mecanică, spălare și dezinfecție.

După ce procedurile de igienizare au fost finalizate, au fost introduși câte doi purcei-santinelă, în trei exploatații din două localități, respectiv în localitatea Crestur, într-o exploatație și în localitatea Olosig, în două exploatații.

Acești purcei vor fi atent supravegheați de către medicul veterinar, pentru o perioadă de 45 de zile, după care vor fi recoltate probe de sânge și se va realiza examenul serologic pentru depistarea virusului PPA.

În cazul în care, în urma analizelor efectuate, nu este pusă în evidență prezența virusului PPA, se va declara focarul închis și se vor repopula, în condiții de biosecuritate, toate exploatațiile din localitățile respective. Introducerea purceilor santinelă va continua și în celelalte localități afectate de evoluția PPA, din județul Bihor. Astfel, în 15 octombrie 2018 vor fi introduși purcei santinelă în localitățile Cherechiu, Abramut și Albis.

Totodată, acțiunea de introducere a purceilor santinelă în vederea lichidării focarelor și repopulării, va demara rapid și în restul județelor afectate de evoluția PPA. În acest context, în data de 9 octombrie 2018, în județul Satu Mare vor fi introduși purceii santinelă într-o exploatație din localitatea Micula, iar din 15 octombrie 2018 vor fi introduși și în celelalte localități afectate.12