A fi sau a nu fi o creştere? Ministrul Finanțelor, în dubii filosofice

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Despre salariul minim

A fi sau a nu fi o creştere? Ministrul Finanțelor, în dubii filosofice

Economie 08 Decembrie 2015 / 19:30 591 accesări

Ceaţă mare la Finanţe. Le este frică să declare ceva public, dar, pe de altă parte, nici nu au încotro. Drept urmare, ministrul Finanțelor, Anca Dragu, care în urmă cu câteva zile anunța că salariul minim nu va fi majorat la 1 ianuarie, spune că nu se poate preciza acum că va fi sau nu o creștere, arătând însă că o majorare a salariului minim ar putea îndepărta investitorii. În concluzie, să înţelegem că... nu? „Nu spunem, în acest moment, că va fi o creştere sau că nu va fi o creştere, ci spunem că am început o analiză să vedem eventualele etape în care ar putea creşte salariul minim în 2016 şi ce impact ar avea asupra sectorului privat, pentru că poate fi un efect de reducere a competitivităţii firmelor româneşti, astfel încât acestea să fie nevoite să renunţe la o parte din salariaţi sau să-şi reducă producţia sau exporturile. Ar putea îndepărta investitorii în anumite sectoare de activitate, de asemenea ar putea avea un efect ascuns de migrare a forţei de muncă din zona albă în zona gri sau neagră. Creşterea salariului minim îi poate afecta şi pe noii intraţi pe piaţa de muncă, pe tineri sau pe angajaţii cu calificare redusă”, a declarat ministrul Dragu.

Astfel, s-ar părea că salariul minim nu va fi majorat la 1 ianuarie, de la 1.050 lei la 1.200 lei, deoarece ar deranja mediul privat. Iar povestea cu analiza nu e bună nici de adormit copiii, deoarece bugetul se discută acum şi nu în urma analizei extrem de serioase, nu ne îndoim, a doamnei ministru Dragu. Aşadar, cum analiza va dura, rezultatele ei, chiar dacă ar fi benefice pentru bugetari, nu au cum să fie cuprinse în bugetul din acest an. Aşadar, dubiile filosofice ale ministrului sunt doar... filosofie.

Potrivit acesteia, după majorarea cu 10 până la 25%, o creștere a salariului minim pe economie ar avea în acest sector un impact extrem de redus. Nu prea înţelegem ce vrea să zică aici doamna ministru. Că bugetarii nu au nevoie de bani? Sau că sunt prea puţini? Nici liderii confederaţiilor sindicale "Cartel Alfa", BNS, CNSLR Frăţia, Meridian şi CSDR nu prea au înţeles şi îi cheamă pe doamna cu pricina şi pe premierul Cioloş la un Consiliu Naţional Tripartit pentru Dialog Social, pe tema bugetului de stat pe anul viitor.12
Pagina a fost generata in 0.1276 secunde