A fost descoperit cel mai mare virus din lume

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Informaţii uluitoare

A fost descoperit cel mai mare virus din lume

Monden 13 Octombrie 2011 / 00:00 707 accesări

COMPLEXITATE GREU DE IMAGINAT Cercetătorii au descoperit, în Oceanul Pacific, în apropiere de Chile, cel mai mare virus din lume, ce găzduieşte peste o mie de gene. Genomul lui Megavirus chilensis este cu 6,5% mai mare decât codul ADN al fostului deţinător al recordului, Mimivirus, izolat în anul 2003. Virusurile sunt mai mici decât bacteriile şi nu se pot reproduce singure, având nevoie de o celulă gazdă pentru a se multiplica. Megavirus chilensis este însă atât de mare încât depăşeşte multe bacterii ca mărime şi este cel mai complex virus descoperit vreodată, din punct de vedere genetic. Megavirusul a fost găsit într-o mostră de apă luată din Oceanul Pacific, în apropiere de Las Cruces, în Chile. Organismul său gazdă este necunoscut. Virusurile ADN includ herpesul şi variola, însă Megavirus chilensis nu pare a pune în pericol oamenii, potrivit lui Jean-Michel Claverie, de la Centrul Naţional francez pentru Cercetare Ştiinţifică.

VIRUSUL ÎMPOTRIVA CANCERULUI Noile descoperiri indică faptul că virusurile pot fi mai de folos omenirii decât se credea. Comunitatea ştiinţifică este în continuare uimită de revelaţia unui nou virus modificat genetic, care ţinteşte doar celulele canceroase, fără să afecteze ţesutul sănătos. Descoperirea a fost făcută în urma unui studiu efectuat pe doar 23 de persoane. Rezultatele au fost încurajatoare: virusul injectat în sânge a atacat doar tumorile canceroase, lăsând neatins ţesutul sănătos.

Oamenii de ştiinţă din cadrul Universităţii din Ottawa, Canada, au modificat virusul vaccinia, cunoscut pentru că a fost folosit la crearea unui vaccin împotriva variolei, dând naştere unui nou virus numit JX-594. Virusul modificat genetic a fost administrat în doze diferite, în funcţie de gravitatea bolii, celor 23 de pacienţi care sufereau de cancer într-un stadiu avansat, cu metastaze generalizate. Opt dintre pacienţi au primit doza maximă iar la şapte dintre aceştia, tratamentul a ajuns doar la tumori, fără a afecta celulele sănătoase din organism. Este pentru prima dată în istoria medicinii când o terapie virală administrată pe cale intravenoasă s-a reprodus în mod constant în ţesuturile afectate de cancer. Introducerea sa pe cale intravenoasă este esenţială în tratamentul împotriva cancerului, pentru că permite virusului să ajungă la toate tumorile din organism, nu doar la cele în care poate fi injectat direct. Având în vedere că tratamentul este încă în stadiu experimental, pacienţii nu au primit decât o singură doză de JX-594.

Taguri articol


12