A început bătălia pentru Președinție

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
14 candidați pentru Cotroceni

A început bătălia pentru Președinție

Eveniment 03 Octombrie 2014 / 00:00 629 accesări

14 PENTRU UN LOC Mai sunt 31 de zile până când românii vor avea ocazia să pună capăt celor zece ani de regim Băsescu, unul plin de scandaluri și intrigi, în care oamenii au fost mai dezbinați ca oricând. În 2 noiembrie, aproximativ 18 milioane de români cu drept de vot sunt așteptați la urne pentru a-l alege pe cel sau cea care va conduce România în următorii cinci ani. Cu speranţa că vom avea un șef de stat care să unească românii, în cursa electorală s-au înscris 14 candidați: Victor Ponta (Alianța PSD-UNPR-PC), Klaus Iohannis (ACL), Monica Macovei (independent), Elena Udrea (PMP), Călin Popescu-Tăriceanu (independent), Dan Diaconescu (PP-DD), Kelemen Hunor (UDMR), Constantin Rotaru (PAS), Teodor Meleşcanu (independent), William Brânză (independent), Corneliu Vadim Tudor (PRM), Mirel-Mircea Amariței (Partidul Prodemo), Szilagyi Zsolt (PPMT) și Gheorghe Funar (independent). Campania pentru alegerile prezidențiale a început în noaptea de joi spre vineri, la ora 0.00, și se va încheia în 1 noiembrie, la ora 7.00.

CAMPANIE În cele 30 de zile de campanie, candidaţii, alianţele şi partidele care participă la alegeri îşi pot exprima opiniile în mod liber şi fără nicio discriminare, prin mitinguri, adunări, marşuri, precum şi prin intermediul mass-media. În schimb, sunt interzise acţiunile de campanie electorală în unităţile militare, în unităţile de învăţământ, în sediile reprezentanţelor diplomatice, precum şi în penitenciare. În aceste condiţii, pentru a nu exista probleme, primarii trebuie să asigure candidaţilor spații pentru promovare. Pe un panou electoral, fiecare candidat poate aplica un singur afiş electoral, care nu poate depăşi dimensiunile de 500 mm - o latură şi 300 mm - cealaltă latură, iar cel prin care se convoacă o reuniune electorală, 400 mm - o latură şi 250 mm - cealaltă latură. Trebuie spus şi că sunt interzise afişele electorale care combină culorile într-o succesiune ce reproduce drapelul României sau al altui stat. De asemenea, este interzis afişajul în scop electoral prin aplicarea pe pereţii sau pilonii de susţinere a podurilor, tunelurilor, viaductelor, pe indicatoarele rutiere, panourile de orientare şi informare rutieră, precum şi pe sistemele electronice de reglementare a circulaţiei. Totodată, este interzisă şi folosirea minorilor cu vârste sub 16 ani pentru distribuirea sau amplasarea de materiale de propagandă electorală.

FORȚE DE ORDINE Ministrul Afacerilor Interne (MAI), vicepremierul Gabriel Oprea, a afirmat ieri, în cadrul unei videoconferințe cu prefecții, că peste 30.000 de angajați ai MAI vor fi mobilizaţi pe parcursul campaniei electorale (17.000 sunt poliţişti, 3.800 poliţişti de frontieră şi 10.000 jandarmi), iar în ziua votului vor fi angrenaţi peste 50.000 de angajaţi ai ministerului. Oprea a punctat faptul că, până la finalizarea procesului electoral, niciun angajat al MAI nu va putea să îşi ia concediu şi nici zile libere. Ministrul a adăugat că în țară vor fi amenajate 18.550 de secții de votare, iar alte 294 în străinătate. De asemenea, vicepremierul a mai spus că vor fi tipărite 20.745.068 de buletine de vot și 94.220 de ștampile cu mențiunea ”Votat”. În paralel va fi desfăşurată o campanie de informare a cetăţenilor cu privire la prevederile Codului Penal legate de infracţiuni electorale. Pentru aceasta vor fi tipărite 40.000 de afişe cu respectivele prevederi, care vor fi postate la secţiile de votare şi sediile instituţiilor cu atribuţii în organizarea alegerilor. Prezent la videoconferință, prefectul Radu Volcinschi a declarat că, la Constanța, vor asigura buna desfășurare a procesului electoral peste 1.500 de forțe de ordine, precizând și că în tot județul vor fi organizate 550 de secții de votare, dintre care 209 în municipiul Constanța. Volcinschi a mai spus că mâine va trimite la Autoritatea Electorală Permanentă lista de ”juriști și persoane de bună reputație”, pentru verificare în vederea tragerii la sorți a președinților secțiilor de votare.Ştiri recomandate

12
Declarația pe proprie răspundere
Pagina a fost generata in 0.1209 secunde