A murit laureatul ungar al Nobelului pentru Literatură, Imre Kertesz

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

A murit laureatul ungar al Nobelului pentru Literatură, Imre Kertesz

Externe 31 Martie 2016 / 15:36 874 accesări

Scriitorul ungar Imre Kertesz, un supravieţuitor al lagărului de exterminare de la Auschwitz şi laureat al Nobelului pentru Literatură în 2002, a murit joi, la vârsta de 86 de ani, după o îndelungată suferință, a anunţat Editura Magveto. Scriitorul a murit în locuinţa sa din Budapesta, la ora locală 4.00, a precizat editura. Comitetul Nobel i-a recompensat opera, catalogând drept ”un adevăr ultim” descrierea sa a lagărului morţii, scrie Reuters.

Persecutat de nazişti, Imre Kertész şi-a început cariera de scriitor sub regimul comunist ungar, folosind un stil direct şi delicat pentru a descrie suferinţele umane din secolul al XIX-lea. ”Opera sa traduce experienţa unui individ în faţa istoriei barbare şi arbitrare”, aprecia Academia Nobel, decernându-i premiul. Experienţa pe care a trăit-o la Auschwitz revine în mod frecvent în romanele sale. ”El este una dintre puţinele persoane care au reuşit să descrie acest lucru într-un mod accesibil tuturor celor care nu au trăit această experienţă”, afirma Horace Engdahl, secretarul permanent al Academiei Nobel, în 2002. Primul său roman, ”Sorstalansag” (Fără destin), pe care l-a scris în perioada 1960-1973, relatează, la persoana întâi, viaţa unui copil care supravieţuieşte unui lagăr de concentrare. Mai întâi refuzat de regimul comunist ungar, romanul este publicat în 1975, dar fără să cunoască succesul.

Născut la Budapesta în 1929, Kertész a fost deportat la Auschwitz în 1944, iar apoi în lagărul de concentrare de la Buchenwald, eliberat de trupele americane în 1945. După ce s-a întors în Ungaria, el a lucrat ca jurnalist, dar şi-a pierdut locul de muncă după ce ziarul a fost preluat de Partidul Comunist. Primul scriitor ungar distins cu Nobelul pentru Literatură, Imre Kertész a revenit şi s-a instalat la Budapesta după o perioadă de câţiva ani în care a locuit la Berlin. El şi-a părăsit arareori locuinţa, în care a fost nevoit să rămână din cauza Parkinsonului de care suferea.

Citește și:

Academia suedeză condamnă, după 27 de ani, fatwa care îndeamnă la asasinarea lui Rushdie

Primul președinte civil din ultima jumătate de secol în Myanmar

Mii de manifestanți la Gdansk, în sprijinul lui Lech Walesa

Nobel pentru lupta împotriva recoltării forțate de organe în China?

Taguri articol


12