ABADL: Profilul de plajă din Mamaia funcţionează aşa cum s-a anticipat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

ABADL: Profilul de plajă din Mamaia funcţionează aşa cum s-a anticipat

Administrație 26 Ianuarie 2023 / 09:18 1089 accesări

Profilul de plajă din Mamaia funcţionează aşa cum s-a anticipat de la etapa de proiectare, informează Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral.

Încă din iulie - august 2021 în proiectul pentru zona Mamaia se prevedea un profil stabilit la etapa studiului de fezabilitate (profilul final dorit de beneficiar) si un profil de execuție (care este extins fata de cel final, cu pana la 60m, diferența reprezentând un volum “de sacrificiu”).

În imagini se poate vedea că iarna (winter profile) se estimează preluarea nisipului din plaja uscată și antrenarea acestuia în zona submersă unde fundul apei se va aplatiza și în anul următor vom regăsi o situație mult mai bună.

Progresia rapidă a zonei de îmbăiere din plaja din Mamaia este un inconvenient temporar care va fi rezolvat prin erodarea unui volum tampon de nisip. Fenomenul "cliffing" (formarea unei mici faleze la linia țărmului) este o consecință a intervenției umane, dar va scădea până la atingerea stabilității, a menționatAdministraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral.

La finalul execuției am observat cu toții o plajă mult extinsă si au fost indicate câteva probleme temporare, una dintre acestea fiind progresia rapidă în adâncime a zonei de îmbăiere. Acest inconvenient temporar, așa cum menționam anterior, se va stabiliza în anii următori (în special în sezonul rece, acesta fiind caracterizat de furtuni marine mai puternice) iar modalitatea de stabilizare este erodarea unui volum tampon de nisip din plaja emersă.

Ceea ce putem observa astăzi pe o parte din lungimea plajei noi din Mamaia, este manifestarea acestui fenomen și formarea în zona de interfață (la linia țărmului) a unei zone asemănătoare unei mici faleze. Denumirea fenomenului este de cliffing, si se produce si pe plajele naturale însă la o scara mai mică.

Intervenția umană asupra profilului plajei a creeat un dezechilibru inițial, care se va corecta natural prin acțiunea valurilor asupra plajei. În anii următori, fenomenul va scădea în intensitate până la atingerea stabilității când acesta nu se va mai manifesta semnificativ.

Pe parcursul sezonului rece acesta va progresa și va suferi noi modificări urmând ca înainte de debutul sezonului turistic 2023 să fie analizată situația profilului plajei și corectată, dacă este necesar, astfel încât, activitățile specifice sezonului turistic să se desfășoare în condiții optime.

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral, prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Constanța, va asigura intervenția mecanizată necesară începând cu finalul lunii februarie 2023, astfel încât până în luna mai, plaja sa fie pregătită pentru sezonul turistic.Ştiri recomandate

12
Pagina a fost generata in 0.1809 secunde