Acces gratuit la servicii de sănătate și pentru persoanele care nu au CNP

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Proiect adoptat în unanimitate de camera Deputaților Acces gratuit la servicii de sănătate și pentru persoanele care nu au CNP
Social 18 Septembrie 2019 / 17:44 325 accesări 0 comentarii

Copiii şi mai multe categorii de persoane aflate în condiţii de vulnerabilitate vor avea garantat accesul la servicii de sănătate gratuite, conform unui proiect de lege adoptat miercuri, în unanimitate, de Camera Deputaţilor. Astfel, serviciile medicale vor fi asigurate pentru copii cu vârsta de până la 18 ani, persoane cu handicap, femei însărcinate, lăuze şi victime ale traficului de persoane, în cazul în care acestea nu sunt înscrise în registrele de stare civilă şi nu deţin cod numeric personal. Prevederea este valabilă şi pentru bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, pentru serviciile medicale aferente bolii de bază a respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse. O altă categorie care va beneficia de măsură o reprezintă persoanele reţinute, arestate sau deţinute, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse, care se află în centrele de reţinere şi arestare preventivă.

Iniţiatorul proiectului de lege, deputatul independent Oana Bâzgan, a arătat că în baza acestei iniţiative, toţi copiii din România vor avea acces gratuit şi nediscriminatoriu la servicii de sănătate, iar reprezentanţii unităţilor medicale vor avea datoria de a anunţa în cel mai scurt timp serviciile abilitate, pentru demararea procesului de înregistrare şi eliberare a unui certificat de naştere şi a unui cod numeric personal.

"În România, în 2019, există în continuare copii care, deşi trăiesc şi respiră, ei nu există din punct de vedere legal. Aceşti copii, din diferite motive - fie că părinţii lor nu au acte de identitate, fie sunt abandonaţi la naştere şi nu ştim cine sunt părinţii, fie părinţii lor au acte însă nu merg să declare copii la primărie - rămân umbre ale sistemului, fără drepturi la servicii medicale gratuite, aşa cum garantează Constituţia României. Aceşti copii vor putea beneficia de ocrotirea statului, conform Constituţiei. De asemenea, aceşti copii vor intra în legalitate, pentru că proiectul legislativ prevede că, imediat ce se vor prezenta în unităţile medicale, vor intra în mod automat în procedură de obţinere a unui CNP", a spus ea.

Potrivit actului normativ, persoanele în cauză, în momentul în care vor solicita servicii medicale, vor declara că nu sunt înregistrate în registrele de stare civilă. În cazul copiilor de până la 14 ani şi al persoanelor cu handicap, declaraţia va fi formulată de către persoanele care le însoţesc la furnizorul de servicii medicale. Furnizorii de servicii medicale vor anunţa de îndată organele de poliţie şi serviciile de asistenţă socială din raza teritorială a furnizorului de servicii medicale, în vederea efectuării procedurilor de înregistrare a naşterii acestor persoane în registrele de stare civilă conform legii sau identificării lor, după caz.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.2271 secunde