Accident cu vătămare corporală? Află ce faci dacă ești victima unui accident rutier

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Accident cu vătămare corporală? Află ce faci dacă ești victima unui accident rutier

Justiție 08 August 2021 / 05:47 4323 accesări

Grație numeroaselor întrebări din partea cititorilor, cu sprijinul avocaților din cadrul avocatum.ro, venim în sprijinul tău cu informații și sfaturi folositoare în cazul în care ești victima unui accident rutier.

Potrivit unui avocat de drept civil din cadrul societății de avocatură sau, cum mai este denumit în practică, avocat civil, în cazul în care ești victima directă a unui accident rutier și ai suferit o vătămare corporală, trebuie să știi că ești singurul care poate cere despăgubiri. Acestea pot fi atât morale, cât și materiale.

În ipoteza în care ești victimă indirectă, în sensul în care o persoană apropiată a decedat într-un accident rutier, atât tu, cât și celelalte persoane recunoscute de lege și persoanele aflate în interiorul autovehiculului, pot cere despăgubiri, daune morale și daune materiale, cu excepția celui care a produs accidentul.

O altă informație de interes este că odată cu momentul producerii accidentului rutier, pornește urmărirea penală, pentru presupusa săvârșire a infracțiunii de vătămare corporală din culpă, respectiv ucidere din culpă, după caz, împotriva persoanei ce a provocat evenimentul.

De aceea, este important ca imediat după producerea unui accident cu victimă sa te adresezi organelor abilitate, sunând la 112.

Cu acest prilej, menționăm și că în cazul accidentelor soldate doar cu pagube materiale, accident în care au fost implicate două autovehicule, diferendul se poate soluționa pe cale amiabilă. Se completează fișa de înțelegere amiabilă primită de către conducătorul auto odată cu încheierea poliței de asigurare RCA și se constituie dosarul de daună. Acestea vor fi suportate de asiguratorul RCA al făptuitorului, însă dacă suma lor depășește valoarea stabilită în polița de asigurare, restul rămas de plată va fi acoperit de cel din culpa căruia s-a produs accidentul.

Despăgubirile constau în daune materiale care includ cheltuielile victimei cu spitalizarea, tratamentul medical, toate cheltuielile care decurg din boala, infirmitatea, rănile și traumatismele suferite în urma accidentului și veniturile pe care le-ar fi primit în mod normal (de exemplu, în cazul în care victimalucra) și daune morale care reprezintă despăgubirile acordate pentru a compensa traumele afective, psihice, suferite ca urmare a accidentului rutier.

De asemenea, victima este îndreptățită la rambursarea cheltuielilor de reparație a autoturismului în care se afla și a prejudiciului rezultat din lipsa de folosință a autovehiculului avariat.

Mai mult, persoana vătămată trebuie despăgubită și în privința cheltuielilor de judecată efectuate sau a cheltuielilor aferente soluționării pe cale alternativă a litigiului.

Toate aceste cheltuieli trebuie dovedite prin chitanțe și facturi pentru a fi acordate de către instanță sau de către asiguratorul RCA, dacă se adoptă acest mod de soluționare a litigiului.

Deseori, oferta de despăgubiri pe care o face societatea de asigurare nu corespunde prejudiciului, acesta fiind subevaluat, situație în care persoana îndreptățită, în vederea acoperirii integrale a prejudiciului, trebuie să se adreseze instanțelor de judecată. În faza de negociere cu asigurătorul, sprijinul unui avocat maximizează șansele de obținere a unei oferte ancorată în realitate.

În încheiere, subliniem că odată cu producerea accidentului, făptuitorului i se deschide dosar penal, după cum ne spune un avocat drept penal din cadrul avocatum.ro, victima are dreptul la despăgubiri, constând în daune materiale și morale, iar acest diferend se poate soluționa pe cale amiabilă sau prin procedura judiciară, în funcție de particularitățile cauzei.



Ştiri recomandate

12