Accidentele cerebrale, mai frecvente dimineaţa sau seara

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Accidentele cerebrale, mai frecvente dimineaţa sau seara

Monden 18 August 2006 / 00:00 1251 accesări

Accidentele cerebrale pot avea loc cel mai des în timpul unei perioade de aproximativ două ore, dimineaţa sau seara, este concluzia unui studiu realizat de o echipă de cercetători din Japonia şi publicat în "Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry". Cercetătorii japonezi au examinat 12.957 de cazuri de accidente cerebrale şi au remarcat faptul că riscul este maxim între orele 6:00 şi 8:00 dimineaţa şi 6:00 şi 8:00 seara. Riscul de accident cerebral este mai scăzut în timpul somnului. Cercetătorii de la Universitatea Iwate din Japonia sînt de părere că explicaţia stă în modificările care au loc în circulaţia sîngelui controlată de ceasul biologic.

Cele mai comune cazuri de accidente cerebrale sînt cele ischemice, produse din cauza blocării circulaţiei sîngelui din artere în creier. Accidentele hemoragice sînt mai puţin comune şi apar atunci cînd se sparge un vas de sînge din creier. Acestea sînt de două feluri: cu sîngerare directă în ţesutul creierului sau cu sîngerare în arterele de la suprafaţa acestuia. Accidentele ischemice se produc mai des dimineaţa, în timp ce accidentele hemoragice se produc mai des seara. Potrivit cercetătorilor, cea mai importantă cauză a producerii unui accident cerebral o constituie fluctuaţiile de tensiune arterială. Studii anterioare au indicat faptul că tensiunea arterială este mai ridicată dimineaţa şi seara. Totuşi, cercetătorii au subliniat că există şi alţi factori care favorizează producerea unor atacuri cerebrale: dimineaţa, plăcile sangvine, particule solide care se găsesc în sînge, au tendinţa de a se uni şi forma cheaguri, iar sîngele are o consistenţă mai mare.

Cercetătorii au declarat că problema mai trebuie studiată, întrucît există mai multe tipuri de accidente ischemice, fiecare avînd altă cauză.

Taguri articol


12