Acord cu privire la Ucraina, dorit de Obama „înainte de încheierea mandatului său“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Acord cu privire la Ucraina, dorit de Obama „înainte de încheierea mandatului său“

Externe 21 Noiembrie 2016 / 09:07 542 accesări

Președintele american, Barack Obama, a declarat că l-a informat duminică pe omologul său rus, Vladimir Putin, în timpul dialogului scurt pe care l-a avut cu acesta în marja summitului anual al Forumului de Cooperare Asia-Pacific (APEC), că dorește să rezolve criza ucraineană înainte de a părăsi Casa Alba în luna ianuarie, relatează agenția de presă Belga, potrivit RTBF.

"Am insistat ca Putin să dea instrucțiuni negociatorilor săi pentru ca ei să lucreze cu noi, cu Franța, Germania și Ucraina pentru a vedea dacă putem ajunge la o înțelegere, înainte de sfârșitul mandatului meu ", a spus Obama care va părăsi Casa Alba la 20 ianuarie. O sursă de la Casa Albă declarase în cursul zilei de duminică pentru AFP că Barack Obama a exercitat presiuni "asupra lui Putin ca Rusia să-și respecte angajamentele prevăzute de acordurile Minsk", menite să pună capăt conflictului din estul Ucrainei.

În acest context, președintele în exercițiu american a subliniat "atașamentul SUA și al partenerilor lor pentru respectarea suveranității Ucrainei", potrivit sursei citate.

După anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în martie 2014, ceea ce a provocat tensiuni fără precedent între Moscova și Washington, Statele Unite au impus sancțiuni economice severe împotriva Rusiei.

Occidentul acuză Moscova că acordă sprijin militar rebelilor proruși din estul Ucrainei, fapt negat constant de Kremlin.

Președintele ucrainean Petro Poroșenko și viitorul său omolog american, Donald Trump, au avut o convorbire telefonică marți în cursul căreia primul a cerut sprijinul SUA.

Anterior, președintele ales al SUA, Donald Trump, a avut o discuție telefonică cu Vladimir Putin, prima de la victoria republicanului în alegerile prezidențiale din SUA. Kremlinul a anunțat că este de acord cu "normalizarea" relațiilor între Moscova și Washington.

Victoria lui Donald Trump a suscitat îngrijorare în Ucraina, magnatul american fiind acuzat de mai multe ori în campanie de către rivala sa democrată, Hillary Clinton, că ar fi "marioneta" președintelui rus.12
Pagina a fost generata in 0.2024 secunde