Actualizarea situației privind influența aviară! Vezi ce se întâmplă la Constanța!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Actualizarea situației privind influența aviară! Vezi ce se întâmplă la Constanța!

Sănătate 02 Martie 2017 / 18:11 412 accesări

De la ultima raportare, din 21 februarie, au mai fost confirmate încă 3 focare de influență aviară la păsări domestice, în județele Constanţa şi Argeş, numărul lor ajungând la 16, anunță Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor: Tulcea - 4 focare active (Crișan în 26.01.2017, Periprava în 30.01.2017, C.A. Rosetti în 30.01.2017 și Sulina în 10.02.2017), 1 focar stins în data de 31.01.2017 (Pardina); Prahova - 1 focar activ (Balta Doamnei în 29.01.2017) și 1 focar stins în data de 13.02.2017 (Loloiasca); Bacău - 1 focar activ (municipiul Bacău în 29.01.2017); Braşov - 1 focar stins Ucea de Jos în 22.02.2017; Mureş - 1 focar activ (Sâncraiul de Mureș în 22.01.2017); Constanța - 3 focare active (Almălău în 11.02.2017); Giurgiu - 1 focar activ (Remus în 15.02.2017); Argeş - 2 focare active (Mihăeşti în 23.02.2017). Trebuie menționat că, de la data confirmării primului focar (30 decembrie 2016), 3 au fost stinse. Numărul păsărilor domestice afectate de boală se ridică la 1.287. De asemenea, cazurile de influență aviară depistate la păsări sălbatice au înregistrat o creștere, de la 105 la 115. Cazurile au fost înregistrate în: Constanţa - 47 de cazuri, Ialomiţa - 2 cazuri, Galaţi - 17 cazuri, Tulcea - 1 caz, Neamţ - 26 de cazuri, Giurgiu - 3 cazuri, Iaşi - 1 caz, Bacău - 9 cazuri, Teleorman - 2 cazuri, municipiul Bucureşti - 6 cazuri, Ilfov - 1 caz. Totodată, au mai fost notificate un număr de 27 suspiciuni de influență aviară la păsări sălbatice și domestice pentru care se așteaptă confirmarea din partea Laboratorului Naţional de Referinţă pentru Influența Aviară - Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală, acestea fiind în stadiul de suspiciune. Până la această dată nu a fost depistată prezența virusului influenței aviare în exploatații comerciale de păsări. Carnea de păsăre și ouăle achiziționate din unitățile autorizate sau înregistrate sanitar-veterinar sunt sigure pentru consum. Facem precizarea că proprietarii de păsări afectați primesc despăgubiri financiare, în conformitate cu legislația națională și europeană în vigoare.

RECOMANDĂRI Pentru a preveni răspândirea acestei boli, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor recomandă cetățenilor să respecte următoarele măsuri: toate păsările din gospodărie se vor ține închise în perimetrul exploataţiei, fără a le permite accesul la lacuri şi bălţi; păsările se menţin în adăposturi închise sau cel puţin sub șoproane îngrădite, pentru a împiedica venirea în contact a păsărilor domestice cu cele sălbatice; de asemenea hrănirea și adăparea acestora trebuie să se facă în zone special amenajate, la care să nu aibă acces păsările sălbatice; separarea rațelor și gâștelor domestice de alte păsări de curte; limitarea accesului în curtea unde sunt adăpostite păsările la o singură persoană; se interzice adăparea păsărilor de curte cu apă de suprafață provenită din lacuri, iazuri sau bălți; toate cazurile de îmbolnăvire sau mortalitate la păsările din orice specie sau la mamifere din curtea proprie vor fi anunțate, fără întârziere, medicului veterinar de liberă practică împuternicit; toate cadavrele de păsări şi mamifere descoperite în locuri publice se anunţă, fără întârziere, medicului veterinar de liberă practică împuternicit sau la DSVSA județeană; se interzice organizarea pe teritoriul localităţilor aflate în zona de supraveghere sau în zona de protecție de pieţe, târguri sau expoziţii de păsări şi animale, până la clarificarea situaţiei epidemiologice pentru suspiciunile de boală identificate; să nu pună mâna neprotejată cu mănușă, pe cadavrele de pasăre sau păsări bolnave; să nu lase copii să se joace cu păsări domestice sau păsări sălbatice; să respecte indicațiile medicului uman de familie şi ale medicului veterinar de liberă practică împuternicit.

Situația epidemiologică din România, în contextul influenței aviare, este monitorizată permanent de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și structurile subordonate de la nivel local, pentru limitarea extinderii și eradicarea bolii.12
Pagina a fost generata in 0.2345 secunde