Acuzații, dar și deschidere la dialog din partea Rusiei pentru SUA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Acuzații, dar și deschidere la dialog din partea Rusiei pentru SUA

Externe 02 Octombrie 2016 / 18:39 468 accesări

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, i-a spus vineri, prin telefon, secretarului de stat american, John Kerry, că Rusia este pregătită să ia în considerare alte posibilităţi pentru a normaliza situaţia din Alep, alături de partenerii americani. Drept răspuns la apelul secretarului de stat american de a opri operaţiunea antiteroristă în Alep cu scopul de a face loc unei noi încetări a regimului de ostilităţi militare, Lavrov a spus că rebelii stabiliţi în partea estică a oraşului, aflaţi sub controlul grupării Frontul al-Nusra, au încălcat armistiţiul. ”Ei împiedică acordarea de ajutor umanitar, ameninţând să atace convoaie ONU”, a adăugat Lavrov. ”În urmă cu o săptămână, partea rusă a cerut Statelor Unite să îşi respecte angajamentul pe care Washingtonul şi l-a luat încă din luna februarie a acestui an, de a separa opoziţia moderată siriană de unităţile teroriste, însă acest lucru nu a fost făcut în ultimele şapte luni. Necesitatea de a determina opoziţia să înceteze sabotarea deciziei ONU de a organiza negocieri între grupările siriene a fost din nou accentuată”, a anunţat Ministerul rus de Externe, după conversaţia telefonică dintre Kerry şi Lavrov.

Oficiali americani au declarat, joi, că administraţia Obama a început să ia în considerare acţiuni dure, inclusiv opţiuni militare, pe fondul operaţiunilor siriene şi ruse asupra oraşului Alep. Oficialii citaţi au argumentat că eşecul eforturilor diplomatice în Siria nu lasă administraţiei Obama altă soluţie în afară de căutarea unor alternative, inclusiv folosirea forţei militare. Separat, secretarul de stat John Kerry a semnalat că Statele Unite ar putea să anunţe Rusia că suspendă contactele diplomatice pe tema Siriei, din cauza prăbuşirii armistiţiului convenit în zona oraşului Alep. Rusia a transmis că nu este de acord cu un armistiţiu de şapte zile în zona Alep, deoarece o astfel de pauză ar permite regruparea forţelor teroriste, o referire inclusiv la insurgenţii susţinuţi de Occident. Vineri, Serghei Lavrov a declarat că Statele Unite încearcă să protejeze filiala siriană a reţelei teroriste Al-Qaida şi alte grupuri extremiste în cadrul planului care vizează înlăturarea Administraţiei Bashar al-Assad.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic. Bilanţul conflictului depăşeşte 270.000 de morţi.

Taguri articol


12