Administrația locală din Nicolae Bălcescu șchioapătă de șase luni!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Fără primar, fără alegeri anticipate

Administrația locală din Nicolae Bălcescu șchioapătă de șase luni!

Administrație 10 Ianuarie 2017 / 06:55 2051 accesări
În comuna Nicolae Bălcescu ar putea fi organizate alegeri anticipate în primăvara acestui an

În comuna Nicolae Bălcescu ar putea fi organizate alegeri anticipate în primăvara acestui an

De mai bine de șase luni, comuna Nicolae Bălcescu funcționează în regim de avarie după ce primarul Viorel Bălan a fost demis de prefectul Adrian Nicolaescu, pentru că a fost declarat incompatibil de Agenția Națională de Integritate (ANI). În cele șase luni, interimatul a fost asigurat de viceprimarul Nicolae Ciocănete. Acesta spune că incertitudinea de pe plan local se menține deoarece nu s-a finalizat litigiul între Viorel Bălan și Prefectura Constanța. „Primarul demis a pierdut procesul în primă instanță. Nu este finalul bătăliei, pentru că Bălan a făcut recurs. Indiferent de cum se vor încheia lucrurile, cert este că situația trebuie rezolvată. Comuna are nevoie de o conducere completă, primar și viceprimar, mai ales în perioade dificile, cum au fost, de exemplu, ultimele zile cu viscol și ninsoare. Cert este că, momentan, lucrurile nu funcționează normal“, a spus Ciocănete.

CÂND VOR FI ORGANIZATE ALEGERILE LOCALE PARȚIALE?

În cazul în care Viorel Bălan va avea câștig în instanță, prefectul va fi obligat să-l repună în funcție pe fostul primar. Dar acest lucru ce este puțin probabil, în condițile în care Bălan a pierdut procesul cu Prefectura în prima instanță. Însă, dacă primarul ales nu revine în funcție, autoritățile locale din Nicolae Bălcescu trebuie să se pregătească de alegeri anticipate, care ar trebui organizate în cel mult trei luni de la decizia finală a instanței. Teoretic, scrutinul de la Nicolae Bălcescu ar putea avea loc în aceeași zi cu anticipatele de la Craiova și Târgu Jiu, unde primarii din cele două municipii, Lia Olguța Vasilescu și, respectiv, Florin Cârciumaru, au ales calea deputăției, prima fiind desemnată totodată și Ministru al Muncii și Justiției Sociale.

DOUĂ FUNCȚII SIMULTAN

Revenind la situația lui Bălan, amintim că el a avut probleme în a ocupa funcția de primar încă de când a câștigat un noul mandat de primar la alegerile locale din 5 iunie 2016. El a fost declarat incompatibil printr-o decizie a ICCJ. Instanța a menținut, practic, un raport de incompatibilitate întocmit de ANI pe numele lui Viorel Bălan, în care scrie că, în perioada 23 iunie 2008 - 21 septembrie 2010, acesta a deținut, simultan, și funcţia de primar al comunei Nicolae Bălcescu, şi pe cea de administrator al unor societăți comerciale. Bălan a atacat raportul la Curtea de Apel Constanța, însă acțiunea sa a fost respinsă prin sentința nr. 359 din 19 noiembrie 2013. Fostul primar din Nicolae Bălcescu a atacat sentința Curții de Apel la ICCJ, însă nu a avut noroc nici de această dată. Judecătorii l-au declarat incompatibil, iar prefectul l-a demis din funcție. Bălan nu s-a resemnat, așa că a atacat ordinul prefectului, motivând că a trecut termenul de prescripție pentru situația de incompatibilitate constatată de ANI.12
Pagina a fost generata in 0.1749 secunde