Administratorul Polaris, reținut de DNA. Pică înțelegerea cu Primăria?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Coincidență stranie!

Administratorul Polaris, reținut de DNA. Pică înțelegerea cu Primăria?

Justiție 04 Octombrie 2017 / 11:23 5357 accesări
Administratorul Polaris, Eduard Martin, reținut de DNA chiar în ziua în care trebuia să semneze tranzacția prin care renunța la 91 de milioane de euro în favoarea Primăriei și a Constanței

Administratorul Polaris, Eduard Martin, reținut de DNA chiar în ziua în care trebuia să semneze tranzacția prin care renunța la 91 de milioane de euro în favoarea Primăriei și a Constanței

Asociatul și administratorul firmei de salubrizare Polaris M Holding, Eduard Martin, fost deputat de Constanța, a fost reținut aseară târziu de procurorii DNA, după ce în cursul după-amiezei de marți, 3 octombrie, Consiliul Local Municipal (CLM) Constanța, întrunit în ședință extraordinară, aprobase încheierea tranzacției judiciare dintre municipiul Constanța și societatea Polaris M Holding, prin care se închidea litigiul aflat pe rolul Curții de Apel Iași. În cadrul ședinței de CLM de marți, cea de-a doua în care a fost pusă pe ordinea de zi aprobarea respectivei tranzacții, întrucât, în cea ordinară de săptămâna trecută, proiectul de hotărâre fusese respins, consilierii locali, cu excepția celor care aparțin PMP, au aprobat ca municipiul Constanța, prin primar, să pună în executare sentința civilă rămasă definitivă încă din anul 2012 și să achite astfel suma de 14 milioane de euro datorată companiei Polaris. Prin aceeași tranzacție judiciară, Polaris renunța la executarea sumei de 92 milioane de euro, reprezentând penalități de întârziere care i-au fost acordate prin instanță.

Deja aprobată de CLM Constanța și semnată de primarul Decebal Făgădău, tranzacția judiciară trebuia semnată, marți seara, și de către Polaris M Holding prin administratorul său, Eduard Martin, pentru ca miercuri, 4 octombrie, la termenul de judecată programat la Curtea de Apel Iași, municipalitatea constănțeană să poată dovedi în instanță înțelegerea intervenită între CLM și firma de salubritate.

MARTIN, REȚINUT ÎNTR-UN MOMENT CRUCIAL!

Faptul că Eduard Martin a fost reținut de DNA exact imediat după aprobarea tranzacției de către CLM, înainte de a o semna pentru a putea fi prezentată în dimineața aceasta în instanță, bulversează un oraș întreg și ridică nu numai semne de întrebare, ci și suspiciuni. De ce a fost Eduard Martin arestat exact marți seara într-un dosar disjuns dintr-unul deschis cu câțiva ani în urmă și în care se prezenta la DNA pentru clarificări la fiecare solicitare a instituției? Este de menționat că dosarul din care s-a disjuns cel în care procurorii DNA l-au reținut pe Martin este cel în care a fost trimis în judecată la sfârșitul anului 2015, în care el și Radu Mazăre sunt acuzați pentru dare și, respectiv, luare de mită, proces în care, luna aceasta, exact directorul general al Polaris, Daniel Banaga, are calitatea de martor. Intervine astfel o altă întrebare. Se dorește intimidarea, prin ricoșeu, a directorului Banaga? Procurorul de caz este tot Ana Dana Manuela, magistratul acuzat în repetate rânduri de abuzuri împotriva mai multor oameni politici sau de afaceri din Constanța.

UN LICĂR DE SPERANȚĂ

Este de așteptat ca Primăria Municipiului Constanța să informeze instanța ieșeană cu privire la situația în care se găsește și să ceară o amânare a termenului. Toată această situație are însă și extrem de importante implicații asupra bugetului Constanței. În cazul în care instanța ieșeană respinge eventuala cerere de amânare, este clar că Primăria Constanța va fi obligată să plătească firmei Polaris întreaga sumă de 106 milioane de euro stabilită ca penalități de întârziere datorate prin decizii definitive ale instanțelor emise în anii anteriori. Suma înseamnă mai mult de jumătate din bugetul anual al Constanței și va fi plătită de Primărie, desigur, din banii contribuabililor și pe spatele acestora, către firma Polaris, deși Eduard Martin renunțase la ea în favoarea Primăriei și a orașului. Așadar, cine și în ce scopuri își bate joc în primul și în primul rând de constănțeni?



12