Adrian Cioroianu, invitat la o o Masă Rotundă la Biblioteca Județeană Constanța

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Adrian Cioroianu, invitat la o o Masă Rotundă la Biblioteca Județeană Constanța

Cultură 23 Mai 2022 / 16:32 1682 accesări

Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman" Constanța,în colaborare cuUniversitatea „Ovidius" din Constanța,organizeazăJoi,26 mai 2022, ora 1800,înAula Bibliotecii,oMasă Rotundă,avându-l ca invitat peistoricul și profesorul universitar de la Facultatea de Istorie a Universității din București, Adrian Cioroianu,editorul volumuluiA fost odată ca niciodată Partidul Comunist Român 1921-1924. Pentru o istorie dezinhibată a viitorului luminos,(Polirom,2021)în dialog cuprof. univ. dr. habil Angelo Mitchievici (Universitatea „Ovidius" din Constanța).

Cartea al cărei editor esteAdrian Cioroianu, include studiile unei serii de istorici, cercetători din cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) precum: Mihai Burcea, Cristiana Diac, Corina Doboș, Dumitru Lăcătușu, Elis Pleșa, Liviu Pleșa. Editorul volumului, prestigios istoric, profesor universitar, fost ambasador al României pe lângă UNESCO, directoradinterimal Bibliotecii Naționale este autorul unor cărți esențiale în domeniul istoriei regimului totalitar comunist în România, dar și a epocii care i-a urmat, cu precădere în Rusia, subiect cum nu se poate mai actual:Ce Ceaușescu qui hante les Roumains. Le mythe, les representations et le culte du Dirigeant dans la Roumanie communiste(2004),Pe umerii lui Marx. O introducere în istoria comunismului românesc(2005),Geopolitica Matrioșkăi, Rusia postsovietică în noua ordine mondială(2009).

Toate aceste cărți au meritul așezării în literă a unui spirit limpede, analitic, a unui discernământ ușor ironic, a unei înțelegeri profunde a faptului istoric ca parte a unor biografii problematice, dar mai mult decât orice, ele lansează o serie de interogații fundamentale. Este istoria Partidul Comunist Român un politbasm așa cum o sugerează titlul cărții? Ce semnificație are prăbușirea regimurilor comuniste în Europa de Est împreună cu cel al Uniunii Sovietice și de ce în Occident același eveniment se vede altfel? Care este moștenirea pe care ne-a lăsat-ocomunismul? Ce pondere ocupă niște figuri altfel marginale, dar care au fost distribuite, prin hazardul istoriei, în roluri importante? Este istoria PCR una a marginalilor, a mediocrilor? Care este comerțul comunismului românesc cu ideile și de ce avem atât de puțin intelectuali de stânga în perioada interbelică? Este actualul război ruso-ucrainean parte a moștenirii comuniste?

Discuțiile se vor încheia cu un dialog cu publicul și cu o sesiune de autografe ale scriitorului, date pe oricare dintre cărțile sale.

Masa rotundă face parte din ciclulDialoguri dobrogene, serie de evenimente dedicate istoriei și culturii dobrogene, personalităților eișivalorilor care le edifică.



Ştiri recomandate

12