Adunarea Națională a Franței a votat șase luni de stare de urgență

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Adunarea Națională a Franței a votat șase luni de stare de urgență

Externe 21 Iulie 2016 / 16:08 498 accesări

E haos și în Franța, ce dacă n-a avut puci! Un singur om, un francez naturalizat, a reușit să transforme Ziua Națională a țării din sărbătoare în priveghi. Și asta s-a întâmplat tocmai când președintele Francois Hollande se pregătea să anunțe încetarea stării de urgență instituite după sângeroasele atentate din noiembrie, de la Paris, semn că asigurase și mai temeinic securitatea francezilor în fața terorismului. N-a fost să fie. În consecință, Adunarea Națională din Franța a votat, joi, pentru prelungirea stării de urgență cu șase luni și pentru adoptarea unui nou set de măsuri antiteroriste, în urma atacului care a avut loc pe 14 iulie. După adoptarea acestei măsuri de către Adunare, ea urmează să fie aprobată și de Senat. Vineri, 15 iulie, preşedintele Franţei, Francois Hollande, anunța, în urma atentatului de la Nisa, prelungirea cu trei luni a stării de urgenţă, care trebuia să se încheie iniţial pe data de 26 iulie. Acum s-a optat pentru șase luni. Efectul acestora ar trebui să se facă simțit... în bine!

Deocamdată, rețeaua teroristă Stat Islamic a amenințat Franța cu noi atentate, deci pare să fie capabilă să facă asta, în ciuda stării de urgență decretate de Hollande. Realitatea este că starea de urgență afectează oamenii de rând în libertățile lor și pe angajații structurilor publice de securitate, ca nivel de vigilență și, în consecință, de solicitare profesională. Cinci persoane suspectate că s-au aflat în contact cu Mohamed Lahouaiej Bouhlel înaintea atacului comis de acesta la Nisa, soldat cu 84 de morți, au compărut joi în fața justiției antiteroriste, în vederea eventualei lor inculpări, după mai multe zile în care s-au aflat în arest. Cei cinci, patru bărbați între 22 și 40 de ani și o femeie de 42 de ani, au fost în contact cu atentatorul ori sunt bănuite că i-au furnizat pistolul automat cu care francezul de origine tunisiană, de 31 de ani, a tras asupra polițiștilor din camionul lansat asupra mulțimii pe Promenade des Anglais. Investigațiile nu au demonstrat deocamdată legături între Lahouaiej Bouhlel și rețele teroriste, cu toate că organizația jihadistă Stat Islamic a revendicat, sâmbătă, atentatul.

Francezii au nemulțumiri nu doar cu privire la proasta asigurare a securității în fața terorismului. Protestatari furioşi au aruncat cocteiluri Molotov în poliţie şi au incendiat maşini, în cursul nopţii de miercuri spre joi, într-o zonă la nord de Paris, după decesul unui tânăr în arestul poliţiei, în această săptămână. Nouă persoane au fost arestate în noaptea de violenţe în care au fost implicaţi circa 200 de localnici şi 180 de poliţişti, în regiunea Val d'Oise, la 40 km nord de Paris. Circa 15 maşini şi zeci de pubele au fost incendiate de protestatari care au aruncat cocteiluri Molotov spre o grădiniţă şi spre primărie. Autorităţile franceze nu au identificat nicio legătură între tensiunile din zonă şi atacul de la Nisa.



12