AEC se revoltă: „Președintele CJC crește abandonul școlar!”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Războiul continuă AEC se revoltă: „Președintele CJC crește abandonul școlar!”
Social, Educație 25 Iulie 2019 / 17:25 1735 accesări 0 comentarii

Războiul pe care Asociația Elevilor din Constanța (AEC) l-a declarat Consiliului Județean Constanța (CJC) este departe de a se încheia. Elevii sunt supărați în continuare pe faptul că autoritățile județene nu asigură decontarea transportului pentru cei care sunt nevoiți să facă naveta până la unitățile de învățământ la care studiază. Reprezentanții AEC aduc acuzații dure împotriva președintelui CJC, Horia Țuțuianu, pe care îl consideră vinovat pentru creșterea abandonului școlar în județul Constanța. „Încă din vara anului 2018, AEC solicită CJC să acorde reduceri pentru elevii din județ la transportul intrajudețean, așa cum prevede Legea educației naționale. După ce, timp de un an, s-au făcut repetate presiuni și a existat chiar și un proces pe rolul instanțelor, președintele CJC a solicitat, alături de alte cinci consilii județene din România și de Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România, modificarea legislației în sensul eliminării transportului județean din sfera serviciilor publice. Reducerile acordate pentru elevi de către operatorii de transport în trafic județean reprezintă o obligație de serviciu public prevăzută, de regulă, în contractele încheiate între autoritatea județeană și transportatori. Odată cu intrarea în vigoare a OUG nr. 51/2019, aceste reduceri nu mai constituie o obligație pentru operatori”, arată reprezentanții AEC într-un comunicat de presă.

Aceștia adaugă că motivul principal identificat pentru care consiliile județene au susținut această măsură este un presupus „impact bugetar negativ” pe care subvențiile acordate pentru reduceri l-ar aduce. „Dorim să atragem atenția asupra faptului că, începând cu 25 iunie, elevii din România nu mai pot beneficia de decontarea navetei sau de reduceri de 50%, respectiv gratuitate, orgoliile și interesele ascunse ale transportatorilor și ale președinților de consilii județene primând ca prioritate în fața situației grave a abandonului școlar din România, arătată chiar și de comunicarea Comisiei Europene care statuează că aprox. 1 din 5 tineri între 18 și 24 de ani au cel mult 8 clase. Evidențiem faptul că, din cauza dezinteresului și relei voințe a conducerii Consiliului Județean Constanța, aceste tarife nu au fost nici până în ziua de azi aprobate, motiv pentru care operatorii au obligația de a nu percepe tarif pentru serviciile de transport. Acest lucru poate fi perceput, din punct de vedere teoretic, ca un transport gratuit”, se mai arată în comunicatul AEC.

Elevii constănțeni solicită președintelui CJC, Horia Țuțuianu, să aprobe tarifele de transport rutier prin curse regulate în trafic județean în proxima ședință de consiliu județean, cu considerarea reducerilor și gratuităților de care beneficiază elevii, conform Legii educației naționale.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1808 secunde