Aida Abagief s-a întors la Facultatea de Arte

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Emoţii, muzică de calitate şi aplauze

Aida Abagief s-a întors la Facultatea de Arte

Cultură 13 Aprilie 2016 / 19:31 4292 accesări

Prof. univ. dr. Ioan Ardelean, organizatorul evenimentului de inaugurare a sălii „Aida Abagief“

Prof. univ. dr. Ioan Ardelean, organizatorul evenimentului de inaugurare a sălii „Aida Abagief“

O voce vivace, curată şi care atinge tonurile cele mai înalte cu o uşurinţă impresionantă chiar şi pentru urechile unui meloman amator, o frumuseţe extraordinară şi o viaţă cât un cântec fără de sfârşit: aşa poate fi descrisă, în câteva cuvinte, Aida Abagief, marea doamnă a scenei constănţene, naţionale şi internaţionale. Profesor la specializarea Interpretare Muzicală - Canto din cadrul Facultăţii de Arte, Aida Abagief este unul dintre membrii fondatori ai Departamentului de Arte, în cadrul Universităţii “Ovidius”, departament care a luat fiinţă în 1998. “Munca, birocraţia şi toate întrebările şi obstacolele au început cu un an înainte, în ’97. Dar nu ne-am dat bătuţi. Voiam neapărat Canto la Constanţa”, ne-a declarat, cu graţie, Aida. “Alături de prof. dr. Carmen Cristescu şi regretatul prof. dr. Daniel Sărăcescu, am reuşit ceea ce pe atunci părea imposibil: înfiinţarea acestui departament, de care Constanţa avea atâta nevoie”, ne-a mai declarat celebra soprană (aceste declaraţii fac parte dintr-un interviu în exclusivitate pe care îl vom publica într-una dintre ediţiile viitoare ale cotidianului nostru - n.r.).

Să ne celebrăm valorile cât sunt încă în viaţă!

Una dintre sălile specializării Canto din cadrul Facultăţii de Arte va purta, începând de astăzi, numele distinsei creatoare. “Am avut bucuria să o descopăr pe doamna Abagief ca fiind o mare cântăreaţă, nu doar un profesor excelent. Auzisem de dânsa doar de la melomanii celebri ai vremii sau de la colegi, dar nu o auzisem niciodată cântând”, a declarat, în deschiderea evenimentului de inaugurare a sălii, prof. univ. dr. Ioan Ardelean, organizatorul manifestării. Şi, într-adevăr, Aida a deschis manifestarea, cu vocea-i senzaţională, captată pe un suport digital, transpunând publicul în alte vremuri, cu tocuri pătrate şi culori pastelate. Momentul a fost aplaudat îndelung, în emoţia generală. Prof. Ardelean a prezentat, pe scurt, impresionanta biografie a sopranei şi a punctat, cu o necesară duritate, nevoia de valori, resimţită astăzi la fel de acut ca notele înalte ale vocii Aidei Abagief: “Trebuie să sărbătorim, nu să comemorăm oamenii care au pus umărul la ridicarea acestei facultăţi şi în special, în cazul nostru, a specializării Interpretare Muzicală - Canto. Ne-am obişnuit să ne amintim de oamenii importanţi din vieţile şi carierele noastre după ce au murit, când nu se mai poate face nimic pentru ei, decât… un concert în amintire…” (în luna iunie a acestui an, Aida Abagief împlineşte 80 de ani şi îi urăm, pe această cale, “La Mulţi Ani”! - n.r.).

“În semn de preţuire, cinstire şi mulţumire pentru ceea ce a făcut pentru specializarea Interpretare Muzicală - Canto, atât în calitate de profesor fondator, cât şi în cea de cadru didactic, Consiliul Facultăţii de Arte a hotărât ca o sală a instituţiei să-i poarte numele, pentru ca generaţiile viitoare să-şi aducă aminte de această mare artistă, maestră a pedagogiei vocale şi om” - decanul Facultăţii de Arte, prof. univ. dr. Daniela Hanţiu.

Voci tinere, frumoase, sigure şi mai puţin sigure pe ele, cu emoţii şi entuziasm, aparţinând studenţilor specializărilor muzicale ale Facultăţii de Arte şi elevilor Colegiului Naţional de Arte “Regina Maria”, au celebrat-o pe minunata Aida Abagief, pe muzica lui J. Haydn, W.A. Mozart, T. Brediceanu, E. de Capua, G. Rossini ş.a., în acompaniamentul lui Andrei Racu. Printre acestea se numără Iulia Stănei, Mircea Găvan, Bianca Niţă, Iulia Cozubenco, Elena Meregiu, Alina Lungu, Tudor Socolan, Mirela Paraleu, Aurelia Cati, Silviu Vizan, Ioana Popa, Claudia Marinescu, Bianca Poenaru, Alexandra Lazăr, Gabriela Năstase, Georgiana Chiriţă, Laura Cătărău. Alături de prof. univ. dr. Ioan Ardelean, în organizarea evenimentului s-au implicat Nicoleta Ardelean, cadru didactic al Facultăţii de Arte, specializarea Interpretare Muzicală - Canto, alături de Laura Eftimie şi Roxana Băluţă din cadrul Colegiului Naţional de Arte „Regina Maria”.



12