Al doilea jurnalist ucis de la începutul anului, în Mexic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Al doilea jurnalist ucis de la începutul anului, în Mexic

Externe 10 Februarie 2019 / 17:46 415 accesări
Jesus Ramos Rodriguez

Jesus Ramos Rodriguez

Prezentatorul unui jurnal radio din Mexic a fost împuşcat sâmbătă, a anunţat Parchetul, acesta fiind al doilea jurnalist ucis în 2019 în această ţară, una dintre cele mai periculoase pentru această breaslă, informează AFP. Asasinarea lui Jesus Ramos Rodriguez a avut loc "sâmbătă dimineaţă într-un restaurant din oraşul Emiliano Zapata", în statul Tabasco (est), a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Public, sub rezerva anonimatului. Jesus Ramos Rodriguez prezenta programul de ştiri la postul 99.9 FM "de mai bine de 20 de ani", potrivit presei locale. Jurnalistul a fost împuşcat de opt ori de către asasin, care, potrivit primelor mărturii, a coborât din maşina în care se afla şi s-a dus direct către locul în care se afla jurnalistul, deschizând focul în direcţia lui, a relatat cotidianul El Universal.

La 21 ianuarie, directorul unui post de radio a fost ucis în statul Baja - California de Sud, din nord-vestul Mexicului. Rafael Murua, în vârstă de 34 de ani, fusese ţinta hărţuirii şi a ameninţărilor şi beneficia de un program guvernamental de protecţie a jurnaliştilor şi apărătorilor drepturilor omului. "Avea asupra lui doar un buton de panică", dar nu era păzit de gărzi de corp, declarase pentru AFP reprezentantul în Mexic al organizaţiei Reporteri fără Frontiere (RSF), Balbina Flores.

Mexicul este a doua ţară cea mai periculoasă din lume pentru presă, după Siria, cu peste 100 de jurnalişti ucişi începând din anul 2000, potrivit RSF. În 2018, 10 jurnalişti au fost asasinaţi în diferite regiuni ale ţării, majoritatea făptaşilor rămânând nepedepsiţi.12