ALARMĂ! A scăzut numărul donatorilor de sânge! S-a lansat o campanie!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ziua donatorului de sânge - 14 iunie ALARMĂ! A scăzut numărul donatorilor de sânge! S-a lansat o campanie!
Sănătate 14 Iunie 2017 / 16:25 3312 accesări 1 comentariu

Ca urmare a scăderii numărului de donatori recurenţi din ultimele 6 luni, Fundaţia Donatorilor Benevoli de Sânge (FDBS) în colaborare cu Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) lansează o nouă campanie de informare asupra importanţei donării de sânge în România. Datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că doar 62 de țări reușesc să își asigure integral resursele de sânge necesare din donări voluntare (neplătite) de sânge, iar 34 de țări încă depind în proporție covârșitoare de donările plătite sau cele intrafamiliale. ”În România, populația nu este încă suficient informată asupra necesității de a dona”, declară preşedintele Fundaţiei Donatorilor Benevoli de Sânge, Aimee Bugner, citată într-un comunicat al SNMF. “În general, oamenii nu cunosc cât sânge este necesar pentru o intervenţie chirurgicală, cât sânge cere un spital și cât se recoltează în fiecare zi. Ne confruntăm în prezent cu o lipsă acută de sânge în spitale, ceea ce periclitează în bună măsură viața pacienților critici. De aceea,

considerăm că reluarea apelurilor pentru donarea de sânge trebuie să facă parte dintre prioritățile profesioniștilor din Sănătate”, se mai arată în documentul citat. Campania cuprinde afișe de informare şi mobilizare a pacienților care apelează la medicii de familie, precum și informații distribuite online către personalul medical și către pacienți. „Medicii de familie, primii cu care pacienții din România vin în contact pentru orice problemă medicală sau pentru orice consultație preventivă, sunt cei care pot consilia direct pacienții pentru donarea de sânge. Ne bucurăm să ne alăturăm acestei campanii!”, a declarat președintele SNMF, dr. Rodica Tănăsescu, citată în comunicat. Afișele de informare vor fi prezente în holurile cabinetelor medicilor de familie din toată ţara. În plus, medicii și asistentele vor explica pacienților despre importanța donării, despre lipsa riscurilor și despre care sunt beneficiile pentru sănătate. SNMF își va informa membri pe căile de comunicare deja cunoscute și va aduce la cunoștința publicului larg informații legate de donarea de sânge.

La Constanța, conducerea Centrului Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) organizează de fiecare dată când are ocazia, în colaborare cu primării, organizații sau chiar reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române, colecte mobile de sânge, astfel încât să aibă acces la donare și populația din zone îndepărtate de unitatea de donare din municipiul Constanța. Toate aceste colecte sunt deja organizate de ani buni. Chiar de Ziua mondială a donatorilor de sânge a fost organizată la Medgidia, în colaborare cu Protoieria Medgidia, o colectă mobilă de sânge. Și, mai mult decât atât, conducerea CRTS oferă posibilitatea persoanelor care doresc să doneze sânge, dar nu pot în zilele lucrătoare, să meargă la centru și în unele zile de sâmbătă. De exemplu, CRTS va fi deschis pentru doritorii de la Constanța și sâmbătă, 24 iunie, în intervalul 9.00 - 13.00.

CINE POATE DONA/BENEFICII ”Pot dona persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani, cu greutatea peste 50 kg, care nu au suferit de hepatită, TBC, sifilis, ulcer, epilepsie, diabet zaharat, boli de inimă”, potrivit specialiștilor CRTS. Persoanele de peste 50 de ani sunt rugate să aducă de la medicul de familie o adeverință din care să reiasă că nu sunt în evidență cu boli de inimă sau neurologice. Cu trei zile înainte de donare, este interzis consumul de băuturi alcoolice, iar în ziua donării se recomandă un mic dejun ușor (sandwich-uri, fructe, lactate) și minimum 500 ml de lichide, spun medicii. ”Persoanele care efectuează o donare completă (450 ml de sânge) beneficiază la cerere de: 7 tichete de masă pentru produse alimentare; o zi liberă la locul de muncă, în ziua donării, în cazul donatorilor salariați, o zi de scutire în ziua donării în cazul elevilor, studenților și militarilor; decontarea cheltuielilor de transport în comun în ziua donării între localitatea de domiciliu/reședință înscrisă în actul de identitate și localitatea unde se efectuează donarea de sânge”, menționează directorul CRTS Constanța, dr. Alina Dobrotă, citat într-un comunicat al centrului. În edițiile următoare vă vom ține la curent cu viitoarele campanii ale CRTS.

1 comentariu

oblio 08:40:42 / 15 Iunie 2017
tot cu pomana...

stiti cat costa o donare de singe in UE? voi tot pomanagii sunteti? vreti singe moca? doar cu o bere, o ciorba, o friptura si o prajitura? Sa va fie rusine!

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.2173 secunde