ALARMANT! 5 DECESE cauzate de virusul gripal, într-o singură zi!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Institutul Național de Sănătate Publică

ALARMANT! 5 DECESE cauzate de virusul gripal, într-o singură zi!

Sănătate 21 Februarie 2018 / 13:01 2402 accesări

Specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) au anunțat alte noi decese cauzate de virusul gripal, numărul total ajungând astfel, în țara noastră, la 45. În 21 februarie, INSP a anunțat următoarele decese: femeie de 78 de ani, din jud.Suceava, confirmată cu virus gripal tip B, având condiții medicale preexistente și nevaccinată antigripal (data decesului: 20/02/2018); femeie de 61 de ani, din jud.Suceava, confirmată cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09, având condiții medicale preexistente și nevaccinată antigripal (data decesului: 21/02/2018); femeie de 57 de ani, din jud.Satu Mare, confirmată cu virus gripal tip B, având condiții medicale preexistente și nevaccinată antigripal (data decesului: 20/02/2018); femeie de 73 de ani, din jud.Caras-Severin, confirmată cu virus gripal tip B, având condiții medicale preexistente și nevaccinată antigripal. (data decesului: 16/02/2018); femeie de 54 de ani, din jud.Caras-Severin, confirmată cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09, având condiții medicale preexistente și nevaccinată antigripal (data decesului: 20/02/2018). Precizăm că și la Constanța a fost semnalat primul deces de gripă, o femeie de 61 de ani, din jud. Constanța, având condiții medicale preexistente și nevaccinată antigripal.

RECOMANDĂRI ÎN CAZUL INFECȚIILOR RESPIRATORII

Medicii Direcției de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) Constanța recomandă o serie de măsuri. Astfel, măsurile generale și precauțiile standard care se impun în cazul infecțiilor respiratorii - pentru medicii de familie și a tuturor unităților sanitare cu paturi sunt: evitarea contactului apropiat cu persoanele care prezintă simptomatologie respiratorie și evitarea aglomerărilor de persoane în spații închise; spălarea mâinilor (metodă cea mai eficientă de reducere a transmiterii); aerisirea spațiilor în care se desfășoară activitățile; purtarea măștilor de unică folosință de către persoanele care prezintă febră însoțită de manifestări respiratorii. În cazul în care o persoană dezvoltă simptome severe sau simptome care nu se ameliorează în termen de 72 de ore de la debut sau care are un risc crescut de complicații cauzate de gripă, să se prezinte la medic. O altă recomandare este continuarea vaccinării antigripale a populației și a personalului din unități sanitare; în plus, pentru unitățile sanitare cu paturi: limitarea accesului vizitatorilor în unitățile sanitare, în special în secțiile cu risc și purtarea obligatorie a măștii; organizarea și instituirea triajului zilnic al personalului medico-sanitar și auxiliar din unitate, cu evitarea contactului cu pacienții a lucrătorilor sanitari cu afecțiuni acute, clinic manifeste ale căilor respiratorii sau purtarea de măști. De asemenea, este indicată raportarea la DSPJ a eventualelor episoade (>3 cazuri) de îmbolnăviri prin afecțiuni acute de căi respiratorii, survenite simultan sau într-o perioada scurtă de timp, în secțiile de spitalizare.

Reamintim că județul nostru se află pe locul 3 în țară în ceea ce privește numărul de cazuri de gripă (73 de cazuri), după București (178 de cazuri) și Iași (77).



12