ALDE e bine merci la guvernare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

ALDE e bine merci la guvernare

05 Septembrie 2019 / 18:34 442 accesări
Sorin Roșca Stănescu

Sorin Roșca Stănescu

Această informație conține un grad ridicat de senzațional. Este chiar șocantă. Dar oricât ar fi de ciudat, ALDE, deși formal a anunțat retragerea de la guvenare și trecerea în opoziție, chiar prin declarațiile președintelui acestui partid, se află la putere. În alianță cu PSD. Și nu se știe dacă va mai pleca.

Miercuri noapte, un membru marcant ALDE, Andrei Gerea, fost ministru, chestor al Camerei Deputaților, a făcut o constatare stupefiantă - ALDE se află în continuare la guvernare. Guvernul Dăncilă nu și-a schimbat compoziția politică. Și asta în ciuda afirmațiilor atât de tranșante făcute luni de președintele partidului, Călin Popescu Tăriceanu. Iar culmea este că cel care menține această stare de lucruri este exact președintele Iohannis. Cum așa? Iohannis a refuzat să omologheze, fie și parțial, decizia luată de ALDE în sensul retragerii de la guvernare. El nu i-a dat premierului Dăncilă un răspuns, cu excepția condamnării în bloc a PSD și a Executivului. În consecință, până când Iohannis gândește și se hotărăște, la Palatul Victoria situația rămâne neschimbată. Faptul că Guvernul din acest motiv nu-și poate schimba compoziția politică, nu o mai obligă sub nicio formă pe Dăncilă să meargă în Parlament pentru a solicita vreun acord al Legislativului. În același timp și în paralel cu această situație, Guvernul este paralizat. Până când nu se iese din cercul vicios, Executivul nu se mai poate întruni legal. Situația se complică și mai mult în urma evoluțiilor interne din ALDE, unde există presiuni în sensul ruperii alianței cu Pro România, a ruperii cordonului ombilical dintre Tăriceanu și Ponta și a reîntoarcerii în alianța cu PSD. De altfel, acest proces este în plină desfășurare. Ramona Mănescu nu a plecat de la conducerea Externelor, în Secretariatul General al Guvernului reprezentanții ALDE își păstrează pozițiile și își exercită în continuare funcțiile, iar puzderia de membri ai acestui partid plasați în administrația locală, în deconcentrate și în consilii de administrație se află la butoane, prefăcându-se că nu au auzit declarațiile șocante făcute de Tăriceanu luni.

În același timp, tot Andrei Gerea a mai făcut o declarație la fel de șocantă. Și anume că parlamentarii ALDE nu pot semna sau credita operațiunea care ar urma să fie declanșată de către PNL privind moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă. „Noi nu vom vota niciodată o moțiune de cenzură în conținutul căreia să se aprecieze că această guvernare, din care am făcut până în prezent parte, este o guvernare rea”, a spus clar reprezentantul ALDE.

Cele două declarații - realități, dau peste cap decizile anunțate de Tăriceanu și sugerează ideea că ALDE va continua, chiar și în condiții mai rele, să guverneze alături de PSD. Ceea ce înseamnă că s-a rupt sau urmează să se rupă cordonul ombilical care îi leagă pe Tăriceanu și Ponta. Iar desemnarea lui Meleșcanu, acceptată de acesta, ca succesor al lui Tăriceanu la conducerea Senatului este unul dintre cele mai concludente semnale în acest sens. Înseamnă că fereastra de oportunitate a PNL s-a închis, pentru că Ludivic Orban a ratat ocazia ca în momentul de maximă degringoladă a coaliției de la guvernare, respectiv luni, să pună pe pupitrele parlamentarilor textul nici până azi definitivat al moțiunii de cenzură.

Acum, fiindcă se pare că există un moment de acalmie, voi pune în oglindă două momente istorice extrem de asemănătoare. Tot cu puțin timp înaintea unor prezidențiale, acum cinci ani, atotputernicul lider PNL Crin Antonescu a anunțat pe nepusă masă că abandonează competiția politică. Fără să se fi consultat cu nimeni din stafful partidului, a demisionat din pozițiile de președinte al partidului și președinte al Senatului, a anunțat că nu va mai candida la prezidențiale și a sugerat că se va retrage din politică. Și dus a fost. Persoana cea mai apropiată de Antonescu la acea dată era Daniel Chițoiu, aceeași eminență cenușie care și astăzi este cea mai apropiată persoană din anturajul politic al lui Tăriceanu. Nici până acum nu știm ce plăci tectonice s-au mișcat sub picioarele lui Antonescu și cum a fost el determinat să abandoneze competiția politică. Exact așa se întâmplă și acum când, din nou, ne aflăm în fața unei competiții prezidențiale. Și culmea este că luni, în timp ce Tăriceanu anunța că se retrage din toate cele, în organizațiile ALDE din țară erau distribuiți baloți cu tricouri și șepci inscripționate „Tăriceanu președinte”. Cred că e clar că acesta a luat o decizie intempestivă și sub o asemenea presiune, încât n-a a mai avut timp să se consulte cu nimeni și nici să-și retragă promoționalele destinate campaniei abandonate.

Mai există un personaj, de astă dată din afara PNL sau ALDE, care este numitor comun al celor două decizii de abandon. Se numește Victor Ponta. Ponta s-a aflat la originea abandonului lui Crin Antonescu. Același Ponta se află la originea abandonului lui Tăriceanu. Și culmea este că tot Ponta s-a aflat și la originea propriului abandon, atunci când, la fel, neconsultând pe nimeni din partid, și-a părăsit poziția de președinte PSD, precum și pe cea de premier al României, pentru a le facilita adversarilor politici accesul la guvernare. Voi mai adăuga doar că în toate cele trei situații câștigătorul acestor acte de sinucidere politică a Klaus Iohannis. De aceea, întrebarea cheie este cine a stat și cine stă în spatele său.



12