Alege prioritățile Constanței! Cum poți face asta

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Banca Mondială îți dă un chestionar de completat

Alege prioritățile Constanței! Cum poți face asta

Administrație 26 Februarie 2019 / 18:00 1823 accesări

Banca Mondială în parteneriat cu Federația Zonelor Metropolitane și Aglomerărilor Urbane din România (FZMAUR) și cu sprijinul autorităților publice subnaționale a identificat o serie de proiecte cu impact metropolitan pentru București și cele 40 de reședințe de județ din România. Până pe 22 martie 2019, sunteți invitați să vă implicați civic pentru viitorul orașului nostru, în cadrul unei campanii de consultare publică, în premieră în România, intitulată „Alege Prioritățile Orașului Tău!”. La finalul campaniei va fi dezvoltată o listă finală de proiecte prioritare majore de dezvoltare metropolitană, atât pentru București, cât și pentru fiecare dintre cele 40 de reședințe de județ din România, iar acestea vor fi incluse într-un raport intitulat “România Metropolitană”. Fiind agreate pentru prima dată, atât de către administrația publică, cât și de comunitatea locală, aceste liste finale de proiecte, ierarhizate în ordinea importanței, vor oferi o viziune clară și strategică de dezvoltare și vor putea informa deciziile viitoare de investiții publice. Pentru a identifica proiectele metropolitane cele mai importante pentru Constanța, sunteți invitați să vă implicați în ierarhizarea acestora, accesând chestionarul de la linkul următor: https://kwiksurveys.com/s/E7k9AFsk. Chestionarul presupune ordonarea următoarelor proiecte, în funcție importanța pe care o consideră fiecare: Riviera Tomis, Extinderea și modernizarea Aeroportului Internațional „Mihail Kogălniceanu”, Extinderea plajelor și consolidarea falezelor, Viteză sporită de circulație calea ferată Constanța - București, Dezvoltarea Portului Constanța, Construcția Spitalului Regional de Urgență Constanța, Drumul TransRegio „Alternativa Techirghiol”, Modernizarea ecluzelor de pe Canalul Dunăre - Marea Neagră și Poarta Albă - Midia Năvodari, Drumul TransRegio „Marea Neagră” (Constanța - Vama Veche), Amenajarea portului de agrement „Diamant”.

PRIMELE CONCLUZII ȘI SONDAJE AU FOST PREZENTATE. DOAR PE HÂRTIE

Amintim că, în 8 februarie, Banca Mondială a prezentat, la Constanța, concluziile parțiale ale raportului intitulat „România Metropolitană”. Acesta va fi lansat de Banca Mondială la scurt timp de la finalizarea campaniei de consultare publică „Alege Prioritățile Orașului Tău”. În acest sens, municipiul Constanța a organizat o discuție la care au participat atât experții pe dezvoltare urbană din partea Băncii Mondiale cât și factori de decizie din administrația publică locală. Evenimentul a avut rolul de a facilita discuții strategice pe tema dezvoltării metropolitane, pornind de la exemplul municipiului Constanța, ce a implementat până în prezent și ce se poate face în continuare, și continuând cu rezultatele preliminare ale campaniei pentru municipiu.

CICĂ ROMÂNII VOR LA CONSTANȚA

De asemenea, în urmă cu un an, Primăria Constanța și Banca Mondială au prezentat un raport de analiză asupra profilului zonei urbane funcționale Constanța – Pol Național de Dezvoltare. Adică au pus pe tapet rezultatele unor studii efectuate în ultimele luni care arată cum stă Constanța, ca zonă, la capitolul populație, imagine, percepție publică și, în general, plusurile și minusurile municipiului și împrejurimilor. La momentul respectiv, experții Băncii Mondiale au prezentat și rezultatele unui sondaj realizat la nivel național, cu privire la percepția pe care o au românii despre Constanța și potențialul său. Conform acestui sondaj, 22,2% dintre români ar alege să se mute la Constanța, iar printre motivele cel mai frecvent invocate de către respondenți în privința acestei alegeri se regăsesc: apropierea față de mare și o bună calitate a vieții pe care o oferă orașul. De asemenea, conform sondajului, peste 10 milioane de români au vizitat Constanța în ultimii 5 ani, acest aspect indicând potențialul deosebit pe care îl are Zona Metropolitană Constanța din punct de vedere turistic. Din păcate, modul în care se prezintă orașul, arătând mai mult o involuție decât o evoluție, nu ne dă mair speranțe că lucrurile se vor schimba în bine. Cu toată colaborarea cu străinii.



12