Alegeri parlamentare în Franța: Majoritate zdrobitoare pentru Macron

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Alegeri parlamentare în Franța: Majoritate zdrobitoare pentru Macron

Externe 19 Iunie 2017 / 08:46 2103 accesări

Noul președintele francez, Emmanuel Macron, a obținut duminică o majoritate parlamentară zdrobitoare în urma unui al doilea tur de scrutin umbrit de un absenteism fără precedent, transmite AFP. Partidul prezidențial centrist La Republique en marche (LREM) și aliatul acestuia, MoDem, obțin, potrivit cifrelor Ministerului de Interne de la ora 23,00 GMT (cu excepția celor 11 circumscripții ale francezilor din străinătate), 341 de deputați dintr-un total de 577, mult peste majoritatea absolută de 289 de mandate.

"În urmă cu un an, nimeni nu și-ar fi imaginat o asemenea reînnoire politică", a declarat premierul francez, Edouard Philippe. Necunoscut în urmă cu trei ani, votat la 39 de ani în fruntea statului, Emmanuel Macron, cel mai tânăr șef de stat ales vreodată în Franța, câștigă astfel ultimul său pariu: acela de a controla Adunarea Națională pentru a lansa delicate reforme de inspirație social-liberală și a-și întări poziția la nivel european.

Cancelarul german Angela Merkel l-a felicitat pentru "majoritatea parlamentară clară", iar ministrul de Externe de la Berlin, Sigmar Gabriel, a apreciat că rezultatul de duminică din Franța "lasă cale liberă reformelor". Victoria este totuși umbrită de absenteismul de la urne, care ajunge la 56,83%, potrivit rezultatelor aproape definitive.

Acest record istoric se explică prin valul pro-Macron anunțat, lungul maraton electoral început în octombrie trecut cu alegerile primare ale dreptei, dezinteresul crescând pentru politică, scrie AFP.12
Pagina a fost generata in 0.1609 secunde