Alegerile prezidențiale, lipsite de incidente majore

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În primul tur de scrutin

Alegerile prezidențiale, lipsite de incidente majore

Administrație 03 Noiembrie 2014 / 00:00 528 accesări

În primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, toată lumea se aștepta ca lupta pentru Cotroceni să fie una atroce. Din fericire, însă, nu au existat incidente majore, iar în județul Constanța, alegerile s-au desfășurat civilizat. În plan local, au fost raportate la Biroul Electoral Județean (BEJ) doar trei incidente, însă niciunul dintre ele nu constituie infracțiune.

PLÂNGERI Prima sesizare a fost depusă la BEJ de către consilierul local PNL din orașul Băneasa Nicolae Constantin, cu o zi înainte de alegeri, când distribuirea materialelor de propagandă era interzisă. El a declarat că factorul poștal Valentina Vîrdol a distribuit pliante electorale în satul Negureni, în care erau stipulate îndemnuri împotriva candidatului PNL, Klaus Iohannis. După ce a fost analizat cazul, s-a constatat că Vîrdol nu aparținea niciunei formațiuni politice și că ea a primit acele materiale, în perioada 14 - 24 octombrie, doar pentru a le distribui. Astfel, anchetatorii cazului au apreciat că aceste aspecte nu constituie vreo infracțiune. Cea de-a doua plângere a fost făcută ieri, în municipiul Constanța, după ce a fost găsit un fluturaș îndoit, cu semnul electoral PSD, în curtea secțiilor de votare 115 - 119. Sesizarea a fost făcută de către fostul deputat Metin Cerchez, însă, conform reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, nu s-a confirmat continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia. Cea de-a treia sesizare a venit din partea reprezentanților PNL din comuna Mihail Kogălniceanu, care spun că, în jurul orei 12.00, pe listele suplimentare din secțiile de votare 483 și 484 au votat 46 de persoane din județul Botoșani și că acestea ar fi fost aduse cu autocarul la comanda unui partid, acele persoane fiind suspectate de vot multiplu. Nici de această dată sesizarea nu s-a confirmat, reprezentanții Poliției Constanța spunând că nu se întrunesc condițiile unui vot multiplu. Președintele secției de votare 483, Georgeta Văduva, a declarat că votanții au completat declarații pe propria răspundere că nu au mai votat în alte secții și că, dacă ar fi votat de mai multe ori, inevitabil ar fi fost trași la răspundere penal.

La Rasova, o femeie, membru al secției de votare din localitate, a fost înlocuită deoarece i-a murit soțul chiar în ziua scrutinului.

NEMULȚUMIRI Chiar dacă alegerile s-au desfășurat în condiții optime, au existat, însă, și câteva nemulțumiri din partea unor cetățeni care au solicitat urne mobile la alte adrese decât cele înscrise în cartea de identitate, cărora le-au fost respinse cererile de vot la domiciliu. Autoritățile au declarat că legea prevede clar că toți cei ce nu se pot deplasa trebuie să se afle la domiciliul din cartea de identitate și să depună o cerere de urnă mobilă numai la secția la care sunt arondați, pentru a putea vota.



12