Alergia alimentară, problemă globală care nu dispare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Alergia alimentară, problemă globală care nu dispare

Mesajul Asociaţiei Române de Educaţie în Alergii în Săptămâna Mondială a Alergiei
Sănătate 13 Aprilie 2019 / 15:09 894 accesări

Cu prilejul Săptămânii Mondiale a Alergiei 7 - 13 Aprilie 2019 cu tematica „Alergia alimentară, o problemă globală care nu dispare” Asociația Română de Educație în Alergii dorește să aducă în atenția opiniei publice câteva informații de interes general referitoare la dimensiunea și impactul acestei afecțiuni asupra calității vieții persoanelor, mai ales a minorilor, care se confruntă cu alergia alimentară. Ce este alergia? Sistemul imunitar este programat să apere de bacterii, de virusuri sau de paraziți. Alergia alimentară apare când sistemul imunitar începe să respingă diverse proteine alimentare, considerându-le periculoase. În timpul unei alergii alimentare, se eliberează în organism o sumedenie de substanțe chimice, printre care și histamina, fiecare dintre acestea fiind folosite ulterior ca instrumente de luptă împotriva noilor săi „dușmani". În funcție de nivelul de sensibilitate al fiecărui individ, în contextul expunerii la o cantitate chiar și invizibilă cu ochiul liber, uneori chiar și prin inhalare sau contact, sistemul imunitar poate declanșa reacții alergice de diferite severități culminând cu socul anafilactic, urgență medicală codroșu care poate periclita rapid viața.

Conform comunicatului de presă al Organizației Mondiale a Alergiei (World Allergy Organization www.worldallergy.org) Săptămânii Mondiale a Alergiei are ca obiectiv săsă crească conștientizarea Alergiei Alimentare ca o problemă globală comună cuprovocări specifice în diverse colțuri ale lumii. În acest moment nu există tratament și evitarea consumului alergenilor alimentari este singura strategie, prevenție cuplată de strategia bine definită pentru situațiile de urgență si prim-ajutor.

Câte persoane suferă de afecțiuni de tip alergic? În același comunicat, World Allergy Organization estimează ca minim 240 milioane de persoane (3% din populația planetei) pot suferi de afecțiuni de tip alergic și că tendințele sugerează creșterea prevalenței.

Pe plan local Asociația Română de Educație în Alergiisusține Săptămâna Mondială alăturându-se poziției oficiialea Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC),disponibilă pehttps://www.sraic.eu/stiri/campania-%E2%80%9Eproblema-globala-alergiilor-alimentare%E2%80%9D, prin campania “Alergia nu este un moft” precum și alte acțiuni de educație.

Asociația Română de Educație în Alergii s-a înființat la data de 10 octombrie 2018 din viziunea comuna a membrilor fondatori, specialiști și părinți ai copiilor cu diverse alergii, de a contribui la integrarea sigura in comunitate a copiilor si adultilor afectati de toate tipurile de alergii. Alergia este o afectiune medicala care afectează calitatea vietii si in conditii necontrolate poate periclita viața.

Taguri articol


12