ALERTĂ! Alte 4 DECESE în România; și un copil de 4 ani!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Virus puternic

ALERTĂ! Alte 4 DECESE în România; și un copil de 4 ani!

Sănătate 01 Februarie 2018 / 16:51 2193 accesări

Autoritățile medicale semnalează alte 4 decese noi cauzate de virusul gripal. Este vorba despre o femeie de 75 de ani, din jud.Cluj, având condiții medicale preexistente, dar nevaccinată anti-gripal; femeie de 67 de ani, din jud.Harghita, având condiții medicale preexistente, dar nevaccinată anti-gripal; bărbat de 62 de ani, din jud.Hunedoara, având condiții medicale preexistente, dar nevaccinat antigripal; fetiță de 4 ani, din jud.Maramureș, fără condiții medicale preexistente cunoscute, nevaccinată antigripal, anunță Institutul Național de Sănătate Publică. La Constanța au fost înregistrate 28 de cazuri de gripă, activitatea gripală evoluând cu intensitate medie, cu răspândire locală.

Autoritățile medicale semnalează alte 4 decese noi cauzate de virusul gripal. Este vorba despre o femeie de 75 de ani, din jud.Cluj, având condiții medicale preexistente, dar nevaccinată anti-gripal, confirmată cu virus gripal tip B; femeie de 67 de ani, din jud.Harghita, având condiții medicale preexistente,

dar nevaccinată anti-gripal, cu virus gripal tip B; bărbat de 62 de ani, din jud.Hunedoara, având condiții medicale preexistente, dar nevaccinat antigripal, confirmat cu virus gripal tip A, în curs de subtipare; fetiță de 4 ani, din jud.Maramureș, fără condiții medicale preexistente cunoscute, nevaccinată antigripal, confirmata cu virus gripal tip A, subtip (H1), anunță Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). De la începutul sezonului 2017-2018 au fost înregistrate 8 decese confirmate cu virus gripal, din care 4 tip B, 3 tip A, subtip (H1) și 1 tip A, în curs de subtipare, față de 17 în sezonul precedent, din care 15 cu virus gripal tip A, subtip H3, 1 cu A(H1) și 1 tip A, nesubtipat. De la începutul sezonului de supraveghere a infecțiilor respiratorii acute, a gripei și a Infecțiilor Respiratorii Acute Severe (SARI) și până la 28 ianuarie, au fost confirmate cu ajutorul probelor de laborator 152 cazuri de gripă: 38 cazuri tip A, subtip H1, 8 cazuri tip A, subtip H3, 29 caz tip A, nesubtipat, 77 cazuri tip B. La Constanța au fost înregistrate 28 de cazuri de gripă. Cele mai multe cazuri sunt semnalate în București, respectiv 71.

RĂSPÂNDIRE LOCALĂ ȘI LA CONSTANȚA

Morbiditatea prin infecții respiratorii acute a fost ușor mai crescută comparativ cu cea înregistrată în săptămâna precedentă și s-a încadrat în intervalul așteptat. Activitatea gripală a evoluat cu intensitate medie, cu răspândire locală (municipiul București, județele Constanța, Olt, Iași) și cu cazuri sporadice în unele județe, potrivit INSP. La nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinic, infecții acute ale căilor respiratorii superioare și pneumonii) a fost de 87.492, cu 14.4% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (102.171) și cu 10.1% mai mare față de cel înregistrat în săptămână precedentă (79.459). În săptămâna 22 - 28 ianuarie 2018 s-au înregistrat la nivel național 283 cazuri de gripa/ILI, comparativ cu 246 cazuri înregistrate în S 04/2017. În aceeași perioadă, s-au înregistrat 13 cazuri de SARI, cu 4 mai puține față de săptămăna anterioară și cu 2 mai multe față de aceeași perioadă a sezonului precedent.

Medicii recomandă în continuare vaccinarea antigripală. Până la 28 ianuarie au fost vaccinate antigripal 821.356 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit gratuit de Ministerul Sănătății.

REAMINTIM RECOMANDĂRILE

Vă reamintim câteva dintre recomandările medicilor: purtaţi îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvate sezonului, acoperiţi bine capul, mâinile, picioarele şi zona gâtului; beţi ceaiuri - călduţe - din plante; introduceţi în alimentaţie produsele stupului - mierea este interzisă la copiii de 0 - 1 an; faceţi mişcare adecvată vârstei, antrenamentului şi stării dvs. de sănătate; îmbogăţiţi-vă alimentaţia cu legume crude şi fructe (5 porţii/zi); vaccinaţi-vă, după control la medicul de familie (vaccinarea se face înainte ca boala să apară); dacă v-aţi îmbolnăvit, izolarea este cea mai bună soluţie, alături de tratamentul prescris de medicul de familie (dacă nu sunt complicaţii: repaus, evitarea contactelor - pentru a preveni răspândirea bolii -, ceaiuri călduţe, simptomatice); prin respectarea izolării, evitaţi răspândirea bolii.

Taguri articol


12