ALERTĂ! Constanța a înregistrat al 3-lea caz de infecție cu West Nile!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În țară au murit 8 oameni

ALERTĂ! Constanța a înregistrat al 3-lea caz de infecție cu West Nile!

Sănătate 22 Septembrie 2017 / 17:17 2604 accesări

Constanța a înregistrat al 3-lea caz de infecție cu virus West Nile, a anunțat Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). Este vorba despre o femeie de 55 de ani, din municipiul Constanța. ”Am anunțat Centrul Regional de Transfuzii Sanguine din Constanța pentru a lua măsurile care se impun în asemenea situații, în legătură cu donatorii de sânge. Sunt reguli stricte impuse care trebuie respectate”, a declarat, pentru ”Telegraf”, directorul Direcției de Sănătate Publică Județeană Constanța, dr. Constantin Dina.

Primul caz a fost semnalat la Constanța la sfârșitul lunii august, un bărbat de 77 de ani, iar cel de-al doilea la mijlocul lunii septembrie, un bărbat de 55 de ani. Ambii nu au avut probleme grave de sănătate, potrivit medicilor.

Menționăm că în sezonul 2017, între 9 mai - 21 septembrie au fost înregistrate 45 de cazuri de infecție cu virusul West Nile, din care 8 decese (București - 4, Buzău - 1, Brăila - 1, Olt - 1, Ialomița - 1). Cazurile s-au înregistrat la următoarele grupe de vârstă: 15 - 19 - 2 cazuri, 20 - 29 - 2 cazuri, 40 - 49 - 5 cazuri, 50-59 - 6 cazuri, 60 - 69 - 12 cazuri, 70 - 79 - 11 cazuri ≥ 80 - 7 cazuri. Au fost semnalate 27 de cazuri de sex masculin și 18 cazuri de sex feminin), 25 cazuri fiind semnalate în mediul rural și 20 de cazuri în mediul urban). Cazuri de infecție cu virus West Nile au fost înregistrate în: București - 6 cazuri, Buzău - 2 cazuri, Brăila - 4 cazuri, Galați - 1 caz, Giurgiu - 9 cazuri, Hunedoara - 1 caz, Ialomița - 1 caz, Ilfov - 5 cazuri, Olt - 2 cazuri, Prahova - 1 caz, Bacău - 1 caz, Sibiu - 1 caz, Teleorman - 2 cazuri, Vrancea - 4 cazuri, Dâmbovița - 1 caz, Călărași - 1 caz.

DESPRE VIRUSUL WEST NILE

Virusul West Nile este răspândit prin înţepăturile ţânţarilor infectaţi care sunt purtători şi care se infectează la rândul lor când se hrănesc din păsări infectate. Ţânţarii infectaţi pot transmite apoi acest virus la oameni sau animale prin înţepătură sau muşcătură. Infecţia cu virusul West Nile afectează sistemul nervos central, iar manifestările sunt diferite, informează masterul european în Promovarea Sănătății și Educație pentru Sănătate, totodată purtător de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) Constanța, dr. Loti Popescu. La majoritatea oamenilor nu există simptome. România are o lungă experiență în privința acestei infecții: în 1996, țara noastră s-a confruntat cu cea mai mare epidemie de neuroinfecție West Nile din Europa, când s-au înregistrat 352 de cazuri de neuroinfecție West Nile (44% au fost meningoencefalite, 40% meningite și 16% encefalite). Urmare a implementării sistemului de supraveghere a acestei infecții la om, care a funcționat neîntrerupt din 1997 încoace, s-au înregistrat anual cazuri de neuroinfecție cu virus West Nile la om. Și cum sezonul lor nu s-a terminat, medicii ne reamintesc cum să ne păzim de înțepăturile de țânțari: fie prin folosirea cremelor sau loțiunilor speciale, fie prin purtarea de haine care să acopere pielea. ”Protejaţi ferestrele şi uşile cu plase; curăţaţi locurile unde cresc şi se înmulţesc ţânţarii prin golirea/schimbarea frecventă a apei care stă în vase cu flori, butoaie, alte recipiente din jurul locuinţelor; schimbaţi apa din recipientele din care se adapă animalele şi înlocuiţi săptămânal apa din vasele unde se scaldă animalele; beţi numai apă potabilă din fântâni autorizate sanitar (în rural) sau apă a cărei sursă de provenienţă o cunoaşteţi, apă plată, minerală, ceaiuri; relaxaţi-vă doar în bazinele de înot din ştrandurile autorizate sanitar; evitaţi bălţile, canalele!”, potrivit doctorului Loti Popescu, citată într-un comunicat al DSPJ Constanța.

SEMNE DE BOALĂ!

Medicii recomandă populației ca la primele semne de boală (febră, dureri de cap, tulburări de vedere - disconfort vizual la lumină, dureri de corp, greață, vomă, erupție cutanată pe fața anterioară şi posterioară a toracelui și abdomenului) să se prezinte la medicul de familie sau la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase.



12