Alertă de atentate în Europa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Viena dă alarma

Alertă de atentate în Europa

Externe 27 Decembrie 2015 / 15:03 744 accesări

Poliţia din Viena a anunţat sâmbătă că a intensificat măsurile de securitate în urma unui avertisment adresat mai multor capitale europene cu privire la posibilitatea unui atac cu explozivi sau arme de foc în perioada dintre Crăciun şi Anul Nou. Poliţiştii au anunţat însă că nu consideră necesar să anuleze vreun eveniment programat în această perioadă. ”Pontul provine de la un serviciu de informaţii amabil, neidentificat şi a fost primit în zilele dinaintea Crăciunului”, a anunţat Poliţia din Viena, sâmbătă, într-un comunicat. Autorităţile au primit inclusiv numele unor potenţiali atacatori, însă examinarea numelor de pe această listă şi alte investigaţii nu au condus la noi rezultate concrete până în prezent, potrivit aceleiaşi surse. Un purtător de cuvânt al poliţiei, Christoph Poelzl, a declarat pentru Austria Presse Agentur (APA) că nu există o ameninţare specifică vizând un anumit loc, la o anumită dată.

NOI ATACURI PROMISE DE SI Liderul grupării jihadiste Statul Islamic (SI), Abu Bakr al-Baghdadi, a îndemnat la o revoltă în Arabia Saudită şi a promis atacuri în Israel, într-o înregistrare audio postată online sâmbătă. Înregistrarea apare după şapte luni de tăcere şi a fost partajată pe reţelele de socializare Twitter şi Telegram, potrivit site-ului american pentru supravegherea reţelelor jihadiste SITE. Mesajul apare în contextul în care SI este afectat de înfrângeri militare atât în Siria, cât şi în Irak. În înregistrarea de 24 de minute, al-Baghdadi critică o coaliţie de 34 de ţări a cărei înfiinţare a fost anunţată de Arabia Saudită, pe 15 decembrie, în vederea luptei împotriva terorismului. ”Ei au anunţat recent o coaliţie fals intitulată islamică şi au spus că scopul ei este să lupte împotriva califatului proclamat de SI de o parte şi de alta a frontierei siriano-irakiene. Dacă această coaliţie ar fi fost islamică, ar fi adus victoria şi ar fi ajutat poporul din Siria”, a spus el. Liderul SI i-a îndemnat pe saudiţi să se ridice împotriva liderilor lor. Al-Baghdadi a ameninţat că va ataca Israelul, afirmând că ”SI nu a uitat un moment Palestina”. ”Curând, cu permisiunea lui Allah, veţi auzi despre răsunetul paşilor mujahedinilor (războinici sfinţi)”, a continuat el ameninţările la adresa Israelului. El a avertizat ca israelienii să se aştepte la atacuri din partea jihadiştilor extremişti. ”Palestina va fi cimitirul vostru, evreilor”, a ameninţat el.

SI, care deţine controlul asupra unor părţi importante din teritoriile Siriei şi Irakului, a revendicat, în ultimele luni, o serie de atacuri sângeroase în întreaga lume, declanşând o campanie multinaţională împotriva sa. SUA conduc o campanie aeriană împotriva SI în Siria şi Irak. Rusia a lansat, la sfârşitul lui septembrie, o campanie aeriană atât contra SI, cât şi altor grupări extremiste, în Siria. SI a revendicat doborârea în octombrie a unui avion rusesc de linie în Egipt, soldată cu moartea celor 224 de persoane de la bord. ”Atacurile aeriene ale Rusiei şi coaliţiei conduse de SUA au eşuat în a slăbi SI”, a mai afirmat al-Baghdadi. ”Să fiţi convinşi că Allah le va da victoria celor care-l venerează şi primiţi vestea bună că statul nostru este înfloritor. Cu cât este mai intens războiul împotriva lui, cu atât mai pur şi mai puternic devine”, afirmă al-Baghdadi.

El şi-a reiterat îndemnul adresat tuturor musulmanilor de a se alătura grupării sale în lupta împotriva a ceea ce a catalogat drept ”naţiuni ale necredinţei, care lansează un război împotriva islamului”.

Citește și:

Președintele Iranului: Subminarea Siriei, contraproductivă în lupta împotriva SI

ONU dorește demararea la 25 ianuarie a negocierilor pentru pace în Siria

Acord fără precedent pentru evacuarea unor jihadişti SI din sudul Damascului, "suspendat"

Confruntări armate puternice între forţe irakiene şi jihadişti, la Ramadi

Conform Moscovei, Statul Islamic continuă traficul cu petrol către Turcia

Autoritățile din Austria au arestat doi frați sirieni, presupuși jihadiști

Taguri articol
AtentateStat IslamicSiriaIrakSUARusiaAlertă


12