Alertă de gripă aviară! Alte patru păsări găsite moarte

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Alertă de gripă aviară! Alte patru păsări găsite moarte

Sănătate 28 Noiembrie 2016 / 17:38 921 accesări

Alte patru păsări moarte au fost găsite de inspectorii Direcției Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Constanța în aceeaşi zonă în care, în urmă cu o săptămână, a fost descoperit cadavrul unei lebede infectate cu virusul gripei aviare.

Potrivit DSVSA Constanța, luni dimineață, din aceeași locație a acvatoriului portuar, au mai fost prelevate probe de la cadavrele a patru păsări din specii diferite - lebădă, raţă, lişită şi pescăruş, care au fost transmise la LSVSA Constanţa în vederea efectuării aaalizelor de laborator.

„În funcţie de evoluţia ulterioară a focarului de boală, vor fi făcute comunicările aferente”, au precizat reprezentanții DSVSA Constanța.

O anchetă a Autorităţii Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor a fost declanşată la Delfinariul Constanţa, după ce o tulpină a virusului gripei aviare a fost depistată la o lebădă găsită moartă, potrivit unui comunicat.

La nivelul județului Constanța a fost activat Centrul Local de Combatere a Bolilor, și au fost instituite măsuri zilnice din partea DSVSA Constanța către ANSVSA.

S-A ACTIVAT COMANDAMENTUL LOCAL DE LUPTĂ PENTRU COMBATEREA GRIPEI AVIARE

La nivelul județului Constanța a fost activat Centrul Local de Combatere a Bolilor, și au fost instituite măsuri zilnice din partea DSVSA Constanța către ANSVSA.

"Recensământul și identificarea tuturor exploataţiilor din zonă ce deţin păsări domestice si salbatice, precum și vizite oficiale în toate aceste exploatații în vederea evaluării stării de sănătate a efectivelor de păsări. O atenție deosebită se acordă monitorizării Complexului Muzeal de Științe ale Naturii – Delfinariu Constanța, unde există foarte multe specii de păsări sălbatice. De asemenea, în cursul zilei de astăzi, 28.11.2016 se va efectua un control oficial la această instituție și impunerea unei operative zilnice privind notificarea oricărei modificări în statusul de sănătate al păsărilor prezente aici. În funcție de analiza de risc, efectuată de specialiștii din cadrul DSVSA Constanța, vor fi prelevate probe în vederea monitorizării sub aspectul influenței aviare", potrivit unui comunicat ANSVSA.

Prefectura județului Constanța a activat, luni după-amiază, Comitetul local de luptă pentru combaterea gripei aviare, în urma confirmării apariției influenței aviare la un exemplar, adult, mascul, de lebădă de iarnă în acvatoriul portului Constanța. Consiliile locale Constanța, Agigea și Cumpăna au fost notoificate să ia măsuri de prevenție, iar populația a fost informată pentru a anunța autoritățile sanitar veterinare cu privire la orice eventuală identificare a vreunei psări moarte sau în suferință.

În plus, toate păsările vor fi plasate și ținute în clădiri închise pentru a împiedica venirea în contact a păsărilor domestice cu cele salbatice.

"S-a dispus informarea tuturor cetățeniilor, proprietari de păsări asupra apariției Influenței Aviare, a măsurilor dispuse și obligațiile care le revin. Această informare se va efectua prin intermediul fiecăror Primării aflate în zonele de restricție sanitară veterinară. Este interzisă mișcărea păsărilor din sau în afara exploatațiilor fără aprobarea autorității competente, respectiv DSVSA Constanţa", potrivit aceleiaşi surse.

De asemenea, este interzisă comercializarea cărnii care provine de la ferme situate în zonele de control, fără aviz prealabil de la specialişti. Nici târguri de animale nu vor mai fi organizate în aceste zone.

"Se interzice expedierea de păsări, carne proaspătă, carne tocată, carne separată mecanic, preparate şi produse din carne provenite de la păsări domestic, originare din zonele de control şi de la vânat sălbatic cu pene din zona respectivă, din zonele de restricție sanitară veterinară, fără avizul autorității competente sanitare veterinare; interzicerea târgurilor, piețelor și expozițiilor de animale; intensificarea supravegherii oficiale a populaţiilor de păsări sălbatice, în special a păsărilor de apă şi monitorizarea suplimentară a păsărilor moarte sau bolnave; s-a solicitat cooperarea vânătorilor şi a ornitologilor pentru raportarea autorităţilor competente în cazul identificării de păsări moarte. În acest sens, există colaborări cu Compania Națională Administrația Porturilor Maritime S.A. Constanța, fiind monitorizată în permanență o suprafață de 3.700 ha de luciu de apă în ceea ce privește starea păsărilor sălbatice și identificarea oricăror păsări moarte sau muribunde", potrivit comunicatului ANSVSA.

RESPECTAREA OBLIGATORIE A CONDIȚIILOR DE BIOSECURITATE

ANSVSA a dispus şi ca la intrare și ieșirea din exploataţii să se respecte condițiile de biosecuritate - limitarea accesului în curtea păsărilor la o singură persoană și asigurarea mijloacelor de protecţie pentru interzicerea accesului şi contactului cu păsările sălbatice.

"Obligativitatea informării medicilor veterinari de către propietari a oricăror semne de boală sau mortalitate; în cazul identificării păsărilor moarte, sălbatice sau domestice, se va contacta în regim de urgență medicul veterinar de liberă practică sau DSVSA Constanța pentru dirijarea acestora la LSVSAJ din cadrul DSVSA Constanța în vederea efectuării examenului de laborator; dezinfecția echipamentelor și a vehiculelor utilizate pentru transportul păsărilor sau altor materii posibile purtatoare de virus; s-a interzis evacuarea sau răspândirea așternutului, gunoiului de grajd și dejecțiilor în afara exploatațiilor", mai precizează ANSVSA.

ANSVSA a demarat campanii de informare a publicului şi a autorităților locale în vederea raportării imediate către medicii veterinari sau DSVSA a oricăror suspiciuni de boală. În plus, a fost instituit serviciul de permanență la DSVSA Constanța, iar în situația în care vor fi semnalate alte evenimente de acest tip, un medic veterinar se v-a deplasa cu autolaboratorul, pentru ridicarea oricăror cadavre de păsări (sălbatice sau domestice), în vederea trimiterii acestora către laborator pentru analize.

Până la această dată, din informațiile ANSVSA exceptând cazul lebedei de la Constanţa, nu există nici o suspiciune de apariție a Influenței Aviare în populația de păsări domestice și sălbatice de pe teritoriul României.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1575 secunde