ALERTĂ MEDICALĂ, la Constanța. Copil de trei luni și tânăr de 29 de ani, MORȚI!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

ALERTĂ MEDICALĂ, la Constanța. Copil de trei luni și tânăr de 29 de ani, MORȚI!

Sănătate 18 Mai 2018 / 15:06 2704 accesări

Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până la 18.05.2018 este 13.326, dintre care 54 de decese. Cel de-al 53-lea deces cauzat rujeolei, confirmat serologic, a fost raportat la un copil de 3 luni, din județul Constanța. Cel de-al 54-lea deces cauzat rujeolei, confirmat serologic, a fost raportat la o persoană de 29 de ani cu imunodepresie severă, fără vaccinare în antecedente, tot din județul Constanța.

În săptămâna 14.05. – 18.05.2018 au fost raportate încă 335 de cazuri nou confirmate in 25 de județe și în municipiul București.

De asemenea, la Constanța, în săptămâna menționată anterior au fost înregistrate cele mai multe cazuri de rujeolă din țară. Mai exact, au fost raportate nu mai puțin de 82 de cazuri, cele mai multe de până acum. Județul nostru este astfel în topul cazurilor de rujeolă, în săptămâna menționată. Pe locul doi se clasează municipiul București, cu 49 de cazuri, urmat de Buzău, cu 37 de cazuri și Iași cu 31 de cazuri.

Medicii recomandă în continuare vaccinarea antirujeolă, mai ales în contextul dat.

Rujeola poate da complicații severe, putând să se ajungă chiar și la deces.

DESPRE RUJEOLĂRujeola sau pojarul este o boală infecţioasă de etiologie virală, extrem de contagioasă, uneori chiar severă, provocată de virusul rujeolic, caracterizată prin febră mare, tuse, secreţii nazale şi oculare şi erupţie cutanată. Medicii spun că rujeola este una dintre bolile eruptive, contagioase ale copilăriei. Boala este mai gravă în cazul sugarilor şi copiilor mici, cu complicaţii pulmonare şi mortalitate destul de ridicată. Curba lunară şi sezonieră a incidenţei rujeolei arată un maxim în lunile de primăvară, respectiv aprilie - mai, minimul fiind înregistrat în august şi septembrie. Sursele de infecţie sunt constituite numai de bolnav, cu forme tipice sau atipice de boală. Transmiterea este aerogenă (prin aer), prin picături de salivă, secreţii nazo-faringiene şi conjunctivale, care rămân în suspensie în aer, fiind contagioase până la două ore după ce persoana contagioasă a părăsit încăperea sau un alt spaţiu închis. Doctorii au explicat că pacientul este contagios patru zile înainte şi după apariţia erupţiei cutanate. Specialiştii au atras atenţia că boala se poate transmite şi indirect, respectiv prin obiecte contaminate cu secreţii de la bolnav. Este adevărat că acest tip de transmitere este mult mai rar.12
Pagina a fost generata in 0.2351 secunde