ALERTĂ! Pizza cu piele de porc, aromă de fum și alte bazaconii!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Bonus... 15 E-uri poloneze!

ALERTĂ! Pizza cu piele de porc, aromă de fum și alte bazaconii!

Social 25 Octombrie 2016 / 14:43 3194 accesări

”Pizza cu piele de porc, aromă de fum și alte bazaconii”, la care se adaugă și un bonus de 15 E-uri poloneze - asta au depistat specialiști ai Asociației Pro Consumatori (APC) în cadrul Campaniei Naționale de Informare și Educare: ”Hrană sănătoasă - o investiție pe termen lung în sănătatea noastră”. Ei au achiziționat 16 tipuri de pizza congelată în vederea realizării unui studiu privind calitatea acestora, studiu efectuat de către o echipă de experți ai APC, coordonați de către conf. univ. dr. Costel Stanciu. 81% dintre sortimentele de pizza analizate sunt importate din țări ca Germania, Franța și Polonia! Principalul component al pizzei este blatul, preparat prin coacere din aluat de pâine. La 94% dintre sortimentele de pizza analizate nu se menționează tipul de făină folosit la realizarea blatului!

PIZZA CONGELATĂ

„Pizza congelată realizată în sistem industrial, în cele mai multe situații, nu mai are nimic în comun cu pizza tradițională. La pizza industrială, compoziţia blatului diferă de cea a pizzei tradiţionale (făină integrală, apă, drojdie, ulei de măsline şi sare), iar aceasta preia şi încărcătura chimică a ingredientelor folosite pe post de topping. Pizza industrială este un produs hipercaloric cu un conținut ridicat de acizi grași saturați, carbohidrați, sare şi aditivi alimentari. Acest produs trebuie consumat cu moderație de către adulți și ocazional de către copii”, explică preşedintele APC, conf. univ. dr. Costel Stanciu. Tot el recomandă să se analizeze cu atenţie ingredientele, să nu vă lăsaţi înşelaţi de denumirile cu elemente de tradiţionalitate, gen „coaptă pe piatră“ sau „pre-coaptă la cuptor cu lemne“! ”Din păcate, acest produs, din cauza notorietății de care se bucură şi a accesibilității date de preț, este achiziţionat de către unii părinţi şi oferit, în mod constant, spre consum copiilor. Acest obicei se datorează faptului că acei părinţi nu au cunoştinţe elementare de nutriţie care să-i ajute să facă alegeri în cunoștinţă de cauză pentru copiii lor”, spune președintele APC.

SORTIMENTE ANALIZATE

În cele 16 sortimente de pizza analizate s-au identificat următoarele categorii de substanţe chimice şi aditivi alimentari: aromă de fum, arome, glutamat monosodic, azotat de sodiu, sorbat de potasiu, acid citric, polifosfaţi, trifosafaţi, difosfaţi, ascorbat de sodiu, acid ascorbic, nitrit de sodiu, nitrat de sodiu, eritorbat de sodiu, glucono-delta-lactona, carmine, stearoil-2-lactilat de sodiu, izoascorbat de sodiu şi acetat de sodiu.

ADITIVI

În ceea ce privește prezența aditivilor, situația se prezintă astfel: 81% din sortimentele de pizza analizate conțin aditivi alimentari, adică E-uri, de la 2 aditivi alimentari până la 15 aditivi alimentari; 63% din sortimentele de pizza analizate conțin nitrit de sodiu; 44% din sortimentele de pizza analizate conțin fosfaţi (difosfaţi, trifosfaţi şi polifosfaţi); 44% din sortimentele de pizza analizate conțin ascorbat de sodiu; 38% din sortimentele de pizza analizate conțin acid ascorbic; 25% din sortimentele de pizza analizate conțin eritorbat de sodiu; 19% din sortimentele de pizza analizate conțin aroma de fum; 13% din sortimentele de pizza analizate conțin coşenilă; 13% din sortimentele de pizza analizate conțin glutamat monosodic; 13% din sortimentele de pizza analizate conțin sorbat de potasiu. Mai multe detalii puteți afla accesând http://www.apc-romania.ro/ro/i-pizza-cu-piele-de-porc-aroma-de-fum-si-alte-bazaconii/NDE1LTE.html.12
Pagina a fost generata in 0.1697 secunde