ALERTĂ! SIGURANȚA pacienților, în PERICOL!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

ALERTĂ! SIGURANȚA pacienților, în PERICOL!

Sănătate 19 Martie 2019 / 16:44 2026 accesări

Acțiunile de control din 2018 ale inspectorilor sanitari din cadrul Direcțiilor de Sănătate Publică județene, prin care a fost verificată calitatea unui număr de 15 produse biocide utilizate în unități sanitare și cabinete de înfrumusețare, au scos la iveală grave nereguli, după ce au fost prelevate şi analizate probe din aceste produse în laboratoare acreditate RENAR. Mai exact, potrivit Ministerului Sănătății, în urma analizelor efectuate, 3 produse biocide au fost neconforme din punct de vedere al eficacității fungicide (candida albicans și aspergilus niger). Este vorba despre loturi depistate necoforme din aceste produse biocide, care se utilizează pentru dezinfecția suprafețelor și instrumentarului. Două dintre produsele neconforme aparțin unui producător din București, care are deschis punct de lucru în județul Ilfov. Al treilea produs biocid neconform este produs într-un stat membru al UE și distribuit de o firmă din județul Prahova.

Inspecția Sanitară de Stat din Ministerul Sănătății a dispus Direcțiilor de Sănătate Publică județene, pe raza cărora se aflau producătorii sau distribuitorii produselor constatate neconforme, să efectueze verificări în unitățile sanitare. În paralel, la nivel național, DSP-urile județene au dispus retragerea de la furnizorii de servicii medicale publice sau private și de la cabinetele de înfrumusețare, a acestor produse și returnarea lor la producători/ distribuitori.

AMENZI Direcțiile de Sănătate Publică din București și Prahova au aplicat producătorului/ distribuitorului amenzi pentru neconformități, în cuantum total de 35.000 lei. De asemenea, în urma rezultatelor de laborator primite la finalul lunii decembrie 2018, în luna ianuarie 2019, Ministerul Sănătații a sesizat organele abilitate. “Trebuie să ne asigurăm că produsele utilizate în spitale sunt eficiente. Vom continua astfel de acțiuni și vom lua toate măsurile necesare pentru siguranța pacienților”, a declarat ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

PERCHEZIŢII DOMICILIARE Reacţia ministrului Sănătăţii vine în condiţiile în care Poliţia Română a anunţat, marţi, 19 martie, că poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, fac cinci percheziţii domiciliare, în Bucureşti şi judeţele Ilfov şi Prahova, la domiciliile unor persoane fizice şi la sediile sociale şi punctele de lucru ale unor societăţi comerciale ce produc, importă şi comercializează produse biocide, într-un dosar penal în care se fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, zădărnicirea combaterii bolilor şi comercializarea de produse alterate. Din cercetări a reieşit că, în cursul anului 2018, ar fi fost fabricate şi vândute către diverse spitale produse biocide utilizate la dezinfecţia suprafeţelor, care însă nu îndeplineau standardele de performanţă în distrugerea bacteriilor. Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că percheziţiile poliţiştilor vizează firma SC Al Carina SRL, care este a doua cea mai mare firmă în acest domeniu şi care ar fi livrat spitalelor dezinfectanţi mult diluaţi. O altă percheziţie este la omul de afaceri Dan Cruceanu, acţionarul firmei.12
Pagina a fost generata in 0.1274 secunde