Alexandru Rafila: nu ne mai aflăm în situaţia unei transmiteri comunitare cu Covid-19 în România

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Alexandru Rafila: nu ne mai aflăm în situaţia unei transmiteri comunitare cu Covid-19 în România

Sănătate 07 Iunie 2021 / 08:58 581 accesări

Medicul Alexandru Rafila, reprezentant al României în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, consideră că cifrele legate de noile îmbolnăviri cu Covid-19 în această perioadă nu indică o transmitere comunitară a virusului, ci una "sporadică".

El atrage însă atenţia, în acest context, că în situaţia în care România vor ajunge noile tulpini ale virusului, mai contagioase, s-ar putea reveni la o transmitere comunitară a infecţiei.

„La 130-150 de cazuri pe zi noi nu mai ne aflăm în situaţia unei transmiteri comunitare a infecţiei în România. Şi dacă cifrele astea sunt subevaluate de trei ori, 500 de infecţii zilnice la nivel naţional nu înseamnă o transmitere comunitară, e o transmitere sporadică. Ce trebuie să înţelegem este următorul lucru: în România au circulat mai puţin variantele mutante, cu excepţia variantei din Marea Britanie.

Alexandru Rafila a subliniat importanța vaccinării, pentru că ar putea reapare oricând transmiterea comunitară.

Dacă însă încet-încet încep să apară cazuri aşa, foarte lent, la început, o variantă cu o transmisibilitate mai mare - de exemplu cu varianta indiană care are circa 40% transmisibilitatea mai rapidă decât varianta clasică – atunci putem să vedem la un moment dat că transmiterea comunitară reapare. Sigur, nu trebuie să devenim paranoici, dar asta nu înseamnă să nu fim responsabili să continuăm să pledăm pentru vaccinare, pe de o parte, să o facem din timp, pe de altă parte, pentru că mediul rural în continuare nu se vaccinează, asta este realitatea”.
Ştiri recomandate

12
Pagina a fost generata in 0.1828 secunde