Ali Khamenei a aprobat acordul nuclear al Iranului cu cele şase puteri

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ali Khamenei a aprobat acordul nuclear al Iranului cu cele şase puteri

Externe 21 Octombrie 2015 / 16:30 452 accesări

Liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a aprobat acordul nuclear al Iranului cu cele şase state din grupul P5+1, încheiat în luna iulie, precum şi sancţiunile programului nuclear. Anunţul a fost făcut miercuri, pe site-ul oficial al lui Ali Khamenei. Până marţi, poziţia liderului suprem al Iranului a fost necunoscută, pentru a nu influenţa procesul decizional al acordului nuclear, potrivit unor surse apropiate acestuia. Într-o scrisoare adresată preşedintelui iranian, Hassan Rohani, Ali Khamenei a afirmat că SUA şi UE trebuie să anunţe clar că ridică sancţiunile care vizează Iranul. Textul asupra căruia au convenit negociatorii iranieni şi cei străini la Viena prevede ca acordul asupra programului nuclear să dureze cel puţin zece ani, în schimbul suspendării progresive a sancţiunilor economice. Lunea trecută, Parlamentul iranian a acordat primul vot de susţinere a legii privind acordul nuclear al Teheranului cu statele din grupul P5+1, actul fiind aprobat miercurea trecută şi de Consiliul Gardienilor Constituţiei, alcătuit din şase clerici musulmani numiţi de liderul suprem şi şase parlamentari aleşi de Parlament, ultima instanţă decizională înainte de Ali Khamenei.

Iranul şi marile puteri din grupul P5+1 (SUA, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) au ajuns, pe 14 iulie, la un acord privind programul nuclear iranian, care include un compromis între Washington şi Teheran ce va permite inspectorilor ONU să solicite vizite la obiective militare iraniene, în cadrul efortului de monitorizare, dar aceștia nu vor avea dreptul automat de a efectua inspecţii inopinate. Dacă Iranul respinge o cerere de inspecţie, o comisie de arbitraj formată din reprezentanţi iranieni şi ai marilor puteri va decide dacă vizita trebuie permisă sau nu. Lipsa dreptului automat de a efectua inspecţii ar putea oferi Iranului timp să muşamalizeze eventualele nereguli până la efectuarea vizitei. O concesie făcută de Iran este menţinerea sancţiunilor privind rachetele pentru încă opt ani şi a embargoului privind armele pentru cinci ani. Dacă Iranul încalcă acordul, este prevăzută o clauză ce permite restabilirea sancţiunilor în termen de 65 de zile. Potrivit unor surse, Iranul nu va avea dreptul de a utiliza materiale nucleare militare timp de zece ani.

La câteva zile de la încheierea acordului nuclear cu marile puteri, deşi a evitat să se pronunţe pe tema acestuia, Ali Khamenei a promis ”continuarea rezistenţei împotriva politicilor arogante ale Washingtonului”.

Citește și:

Iranul va aplica Protocolul adițional de neproliferare nucleară

UE va ridica temporar sancțiunile contra Iranului în domeniul nuclear

Parlamentul de la Teheran a aprobat acordul nuclear încheiat cu marile puteri

Ayatollahul Ali Khamenei interzice negocierile dintre Iran şi SUA

Iranul vrea să se relanseze economic

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.3424 secunde