Alte vești excelente pentru pacienții constănțeni! Ce se întâmplă?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Era nevoie...

Alte vești excelente pentru pacienții constănțeni! Ce se întâmplă?

Sănătate 08 Mai 2018 / 13:27 4285 accesări

Prof. Univ. Dr. Eugen Dumitru

Prof. Univ. Dr. Eugen Dumitru

Dacă în urmă cu aproximativ 20 de ani nu se știau prea multe despre bolile inflamatorii intenstinale (BII) - boala Crohn (BC) și rectocolita ulcero-hemoragică (RCUH), acum acestea sunt tot mai des întâlnite; așa a apărut și necesitatea înființării unor centre destinate tratării pacienților cu BII. Vestea bună este că și pacienții constănțeni vor avea un asemenea centru. Astfel, Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” (SCJU) Constanța găzduiește cel de-al treilea Centru de excelență dedicat pacienților cu boli inflamatorii intenstinale, după București și Cluj.

„Prin inaugurarea centrului de la Constanța vom oferi pacienților cu boli inflamatorii intestinale acces la cel mai bun standard de diagnostic, tratament și îngrijire, printr-o abordare multidisciplinară, integrată, centrată pe pacient. Pacienții care suferă de afecțiuni precum BC și RCUH au nevoi foarte complexe, care diferă în funcție de stadiul și momentul de diagnostic al bolii, vârstă sau starea generală de sănătate. În cadrul centrelor dedicate, pacienții cu BII primesc servicii medicale personalizate, care țin cont de aceste nevoi și care sunt adaptate permanent în funcție de răspunsul pacientului la tratament și de evoluția lui. Mai mult decât atât, la îngrijirea pacientului contribuie echipe multidisciplinare, care stabilesc împreună terapia fiecărui pacient și planul de îngrijire al acestuia.”, a declarat coordonatorul Compartimentului de Gastroenterologie și Endoscopie Digestivă a SCJU, prof. univ. dr. Eugen Dumitru.

CE TREBUIE SĂ FACĂ PACIENȚII?

Profesorul dr. Dumitru a explicat că pacienții pot telefona și pot spune problema lor, iar un specialist îi va îndruma. “Pacientul se prezintă și spune că are o problemă legată de BII. Automat va fi îndrumat către cabinetul de consultații unde are loc o discuție între medic și pacient, după care, în funcție de problema pe care o are pacientul, fie va primi o rețetă medicală, fie va fi internat prin intermediul spitalizării de zi sau, dacă are o problemă complexă, se vor face demersurile pentru internare. Ideea este că pacientul va fi preluat în cel mult 24 de ore”, a explicat prof. dr. Dumitru. Până acum, pacienții erau puși pe liste de așteptare.

“Am fost de acord încă de la început cu înființarea acestui nou centru. Încercăm astfel să ne aliniem medicinei europene și să venim în sprijinul pacienților cu o echipă de specialiști din toate disciplinele, iar cei aflați în suferință să poată fi diagnosticați și tratați cât mai repede”, a declarat managerul SCJU “Sf. Apostol Andrei” Constanța, dr. Cătălin Grasa.

La rândul său, ex-președintele RCCC, prof. dr. Mircea Diculescu, prezent la Constanța, a declarat că, ”prin aceste centre ne propunem să îmbunătățim calitatea vieții pacienților printr-un control susținut al bolii, prin facilitarea accesului pacienților la medici de renume și la terapii de ultimă oră și prin acces permanent la o rețea națională, care include unități medicale de asistență primară și secundară, centre private, grupuri de pacienți și grupuri de suport”.

„Pentru pacientul care suferă de BII, o boală invalidantă, cu un impact major asupra vieții personale, profesionale și de familie, faptul că poate beneficia de tot sprijinul necesar, printr-o singură vizită, într-un singur loc, este un aspect deosebit de important, care poate face diferența în evoluția bolii.”, a precizat președintele Asociației Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale (ASPIIR), Isabella Grosu.

STATISTICI/DESPRE BOALĂ În România, aproximativ 15.000 de pacienți sunt diagnosticați cu boală Crohn sau rectocolită ulcero-hemoragică.

Bolile inflamatorii intenstinale sunt boli cronice gastro-intenstinale manifestate prin diaree, rectoragii (pierdere de sânge în scaun), dureri abdominale, incontinență, scaune imperioase, pierdere în greutate, anemie, oboseală. Bolile inflamatorii intenstinale pot apărea la orice vârstă. Orice persoană care dezvoltă scaune cu sânge, mucus și puroi, peste 3 - 4 până la 20 pe zi, apărute atât ziua cât și noaptea, dureri abdominale, febră, pierderea apetitului, scădere în greutate o perioadă mai lungă de 4 săptămâni trebuie să se prezinte de urgență la medic.

Inițiativa de a deschide un asemenea centru și la Constanța aparține Asociației Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intenstinale din România, în parteneriat cu Clubul Român pentru Boala Crohn și Colită Ulcerativă și SCJU.

La Constanța sunt în evidențele medicilor circa 200 de bolnavi, potrivit prof. univ. dr. Eugen Dumitru.

Toți cei care au nevoie de ajutor se pot programa la numărul de telefon 0749 302 259 sau pot accesa http://bii.spitalulconstanta.ro/contact/.



Ştiri recomandate

12