Alzheimer-ul se poate vindeca? Încă un pas făcut de specialişti

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Alzheimer-ul se poate vindeca? Încă un pas făcut de specialişti

Sănătate 06 Iulie 2017 / 16:18 584 accesări

Oamenii de știință din Marea Britanie au identificat în premieră mondială structura atomică a filamentelor de proteine tau care se acumulează în creierele pacienților cu maladia Alzheimer și spun că descoperirea lor ar putea să ducă la dezvoltarea unor noi tratamente împotriva acestei boli, informează Reuters. Utilizând o tehnică denumită criomicroscopie electronică, cercetătorii de la Medical Research Council Laboratory of Molecular Biology din Marea Britanie au realizat o hartă detaliată a filamentelor tau extrase din creierul unui pacient care a murit din cauza maladiei Alzheimer.

Alzheimer, cea mai cunoscută maladie neurodegenerativă, este caracterizată prin două tipuri de proteine anormale, care formează leziuni sau aglomerări în creier. Proteinele tau formează filamente în interiorul celulelor nervoase, iar beta-amiloidele formează filamente în afara neuronilor. În creierele sănătoase, proteina tau ajută în mod normal celulele cerebrale să funcționeze, dar în creierele persoanelor diagnosticate cu maladia Alzheimer, aceste proteine se acumulează și formează aglomerări dezordonate în interiorul celulelor. "Cunoașterea părților din proteinele tau care sunt importante în procesul de formare a filamentelor este relevantă pentru dezvoltarea unor medicamente", a spus Sjors Scheres, unul dintre coordonatorii studiului. În contextul în care multe companii farmaceutice din lume folosesc în prezent părți diferite din proteinele tau pentru a testa efectele unor medicamente potențiale asupra procesului de formare de filamente proteice în creier, noua descoperire "ar trebui să sporească într-un mod semnificativ acuratețea acestor teste", a adăugat profesorul Scheres.

Alți specialiști, care nu au fost implicați în mod direct în noul studiu, ce a fost publicat în revista „Nature“, spun că descoperirea se va dovedi extrem de importantă în viitor. "Acest studiu ar putea să ne ducă într-o nouă eră a modelării de medicamente", a spus James Pickett, directorul departamentului de cercetare al fundației medicale de caritate Alzheimer's Society. El a spus, totuși, că va fi nevoie de 10 sau 15 ani pentru a dezvolta noi medicamente pe baza acestei descoperiri.

John Hardy, profesor de științe neuronale la University College London, spune că studiul colegilor lui de breaslă reprezintă "un tur de forță", care îi va ajuta pe oamenii de știință "să înțeleagă mai bine patogeneza maladiei Alzheimer".



12