„Am întâlnit mame la 11 ani, dar și la 47!“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Profesia de moașă în România: „Am întâlnit mame la 11 ani, dar și la 47!“
Sănătate 05 Mai 2016 / 16:55 3396 accesări 2 comentarii

Pe 5 mai se celebrează Ziua Internațională a Moașei. În acest an, evenimentul este marcat sub sloganul „Femeile și nou-născuții“. ”Ziua Internațională a Moașelor aduce în atenție în acest an importanța profesiei și a muncii moașelor în întreaga lume pentru asigurarea unui viitor mai bun pentru întreaga societate”, punctează reprezentanți ai Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR), pe site-ul propriu (www.oamr.ro). ”Prin promovarea constantă a sănătății femeilor și nou-născuților, cele peste 5.000 de colege, membre ale OAMGMAMR, aduc o contribuție esențială la reducerea mortalității materne și infantile prin asigurarea accesului mamelor și copiilor la cea mai bună îngrijire în timpul sarcinii și după naștere”, potrivit sursei citate.

MOAȘĂ LA CONSTANȚA

În România au fost înființate, nu cu mulți ani în urmă, facultăți de moașe, în cadrul facultăților sau universităților de medicină. Printre aceste facultăți se numără și cea de la Constanța, din cadrul Universității ”Ovidius”. Corina Sava este absolventă a promoției 2008. A lucrat, de altfel, ca moașă timp de 25 de ani, atât la Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” din Constanța, cât și la Spitalul Orășenesc Cernavodă. A vrut să aibă calificarea oficială, să aibă o diplomă de moașă. A obținut-o și este mândră. ”Nu știu dacă aș fi ales altceva. Îmi place foarte mult ceea ce fac, este o profesie care mă mulțumește, care îmi oferă foarte multe satisfacții. Eu cred că sunt făcută pentru așa ceva. Am urmat și cursurile Lamaze și Școala Gravidei”, a declarat, pentru ”Telegraf”, una dintre primele moașe licențiate din Constanța. Ea a povestit că, în cariera sa de până acum, a avut de-a face cu fel și fel de mame; unele prea tinere, altele prea în vârstă. ”Cea mai tânără mamă a avut 11 ani, iar cea mai în vârstă a avut 47 - 48 de ani. Cea mai bătrână a trecut printr-o situație mai dificilă. Inițial a crezut că are un fibrom uterin, dar, pe parcurs, a constatat că este gravidă”, a mărturisit moașa din Constanța. Corina Sava este de părere că multe dintre femei își iau informațiile din surse neautorizate, așa că se trezesc în fața unor situații neplăcute. ”Intră pe diferite forumuri care oferă informații eronate. Așa ajung cu unele probleme la noi. Ele trebuie să știe că persoanele autorizate sunt cele care oferă cele mai corecte sfaturi”, a adăugat ea. Dacă ar fi informate, moașa crede că nu s-ar mai ajunge în situația ca, la 16 ani, să fie la a 3-a sarcină, de exemplu.

LA CONSTANȚA, APROXIMATIV 250 DE MOAȘE

În România, practica independentă, ca moașă, există, însă depinde doar de cele care vor să își pună pe picioare o asemenea afacere. ”La OAMGMAMR, de când sunt în vigoare normele de aplicare pentru practica independentă, nicio moașă nu s-a adresat să lucreze pe cont propriu. Pentru fiecare specialitate există detaliat, în norme, tot ceea ce trebuie să facă. De regulă, moașa trebuie să o monitorizeze pe gravidă, să facă prevenția, dar trebuie oricum făcute verificări de către medic”, a declarat, pentru ”Telegraf”, vicepreședintele OAMGMAMR, filiala Constanța, Larisa Bălușescu.

MESAJ

”Pentru dedicarea cu care își exercită profesia, pentru omenia adăugată fiecărui act profesional, pentru rezultatele unei activități grele în condiții nu întotdeauna optime, le mulțumim și le urăm ca ziua de 5 mai din acest an să le aducă împliniri și satisfacții profesionale pe măsura întregului lor efort”, este mesajul reprezentanților OAMGMAMR către toate moașele din România.

Loading...

2 comentarii

Aglitoiu Ilenuta 02:07:18 / 08 Mai 2016
Sa fie o scapare?

Am citit cu mare interes articolul si va felicit pentru inititiva de a promova moasele in proxima comunitate si eu fiind una dintre cele licentiate ale Universitatii "Ovidius"- Facultatea de Medicina/ Specializarea Moase, ultima promotie, cea din 2008, actual masterand al UMF Carol Davila Bucuresti. Din acest articol am aflat cu surprindere, din declaratia reprezentantului OAMGMAMR Constanta, ca nu exista moasa in acest judet cu activitate independenta, ceea ce mi s-a parut ciudat pentru ca eu sunt o astfel de moasa care functionez de mai bine de 1 an part-time, furnizand servicii de educatie perinatala ca "PFI Aglitoiu Ilenuta Moasa" in urma eliberarii documentelor de catre filiala Constanta, a carei membra sunt. Sa inteleg ca sunt exceptia care confirma regula sau mai sunt si alte" invizibile"? Din nou, felicitari pentru ceea ce ati reusit sa faceti pentru moase chiar de ziua noastra internationala, un cadou nepretuit: VIZIBILITATE, iar pentru gravidute un mare serviciu: au aflat ca existam aproape de ele, pentru ele cu tot ce inseamna firesc in sarcina, la nastere si dupa, atat pentru ele cat si pentru pruncii lor nou- nascuti. Multumesc si pentru mesajul transmis de OAMGMAMR moaselor din filiala de ziua lor!

LIMBAN VANIA 22:36:23 / 08 Mai 2016
Moasele independente si plata servicii

Draga Alina Balusescu, vis a vis de informatiile pe care le dai in articolul de mai sus, nu esti f bine informata in legatura cu practica independenta (privata) a moaselor. Normele Metodologice Practica Independenta din 2014 nu au luat in considerare ca ca nu exista servicii pre / postantale platite de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Si atunci cum vine chestia asta cu practica independenta ??? Cine plateste ? Gravida / Mama din propriul buzunar...??? Eu sunt moasa independenta de circa 10 ani si serviciile imi sunt platite de acestea din buzubnar, in baza unui PFA si nimic mai mult. M-am bucurat cand au aaprut normele, dar am fost profund deceptionata dupa ce le-am citit... O iluzie, sau mai bine zis, praf aruncat in ochii nestiutorilor...

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.Pagina a fost generata in 0.4335 secunde