Ambrozia este în plin sezon de înflorire. Ce obligații au proprietarii terenurilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ambrozia este în plin sezon de înflorire. Ce obligații au proprietarii terenurilor

Sănătate 13 Septembrie 2021 / 08:52 1717 accesări

Alergia la ambrozie este tot mai întâlnită în ultimii ani. Planta se răspândește pentru că rareori este stârpită, iar expunerea îndelungată la polenul produs de ambrozie aduce și problemele.

Alergiile pot apăreadupă mai mult de 3-4 ani de expunere la polenul de ambrozie.

Alergia la ambrozie se instalează inclusiv la copii, atrag atenția medicii. Tratamentele disponibile în acest moment țin sub control simptomele, dacă schemele sunt respectate cu sfințenie. În unele cazuri, se poate administra un tratament de lungă durată.

Ambrozia înflorește în perioada iulie-septembrie, însă specialiștii avertizează că, în perioadele secetoase și caniculare, planta emană o cantitate dublă de polen, din cauza poluării.

O singurã plantã maturã poate elibera în atmosferã câteva miliarde particule de polen și pânã la 30.000 de semințe. Astfel că planta se răspândește agresiv pe toate terenurile neîngrijite, chiar dacă proprietarii au obligația să intervină.

Potrivit Ministerului Sănătății, aproximativ 500 de mii de persoane sunt alergice la polenul de ambrozie, majoritatea prezentând rinoconjunctivitã, afecțiune care în timp evolueazã spre astm.

Proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și a bazinelor piscicole au obligația de combatere a buruienii ambrozia, în conformitate cu prevederile Legii nr. 62/2018, astfel:

Art. 1

(1) Proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole au obligaţia să desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii ambrozia, denumită ştiinţific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalării şi răspândirii vegetaţiei adventive invazive şi eliminarea ei în cazul prezenţei pe terenurile intravilane sau extravilane.

(2) În scopul distrugerii buruienii ambrozia şi al prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole vor desfăşura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante şi apariţia primelor inflorescenţe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an, lucrări de întreţinere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări şi metode specifice. Aceste măsuri se menţin până la sfârşitul perioadei de vegetaţie a buruienii ambrozia.

(3) Beneficiarii lucrărilor de construcţii au obligaţia ca pe terenurile afectate de lucrări să ia măsurile necesare pentru evitarea instalării sau răspândirii buruienii ambrozia.

Art.3

(1) Nerespectarea prevederilor art. 1 de către proprietarii sau deţinătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcţii, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole constituie contravenţie şi se sancţionează cu avertisment.

(2) Constituie contravenţie nerespectarea prevederilor din avertisment de către proprietarii sau deţinătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcţii, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice şi cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice.



Ştiri recomandate

12