Amenzile și faptele de vitejie ale jandarmilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Tu știi cine îți apără spatele?

Amenzile și faptele de vitejie ale jandarmilor

Eveniment 19 Ianuarie 2018 / 11:26 699 accesări

La sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa, în prezenţa prefectului judeţului Constanţa, precum şi a şefilor instituţiilor şi structurilor locale cu care jandarmii cooperează, a avut loc, joi, 18 ianuarie, evaluarea activităţii desfăşurate de către Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa şi Gruparea de Jandarmi Mobilă Tomis Constanţa în anul 2017.

În cursul anului trecut a fost continuată activitatea de consolidare instituţională ce a avut ca principal obiectiv eficientizarea activităţilor şi misiunilor destinate creşterii gradului de siguranţă a cetăţenilor, dezvoltarea relaţiilor de parteneriat cu alte instituţii, comunităţile locale şi societatea civilă, dar şi creşterea gradului de încredere al cetăţenilor în instituţie.

Pe linie de ordine publică au fost executate peste 16.000 misiuni, din care 678 de asigurare a ordinii publice la evenimente cultural-artistice, sportive, religioase, de protest sau alte adunări publice, celelalte fiind misiuni de menţinere a ordinii publice în sistem integrat, misiuni executate în cooperare/colaborare cu alte instituţii, punerea în executare a mandatelor de aducere emise de către instanţe sau parchete, etc.

În privinţa misiunilor de menţinere a ordinii publice, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa a participat împreună cu poliţiştii din cadrul I.P.J. Constanţa, la 8.555 misiuni, în 10 localităţi din județul Constanţa (Constanţa, Mangalia, Medgidia, Cernavodă, Hârşova, Techirghiol, Eforie, Neptun, Costineşti şi Mihail Kogălniceanu).

Pe timpul executării misiunilor de menţinere a ordinii publice în sistem integrat, în anul 2017 au fost constatate 412 fapte de natură penală cu 481 autori, dintre care 112 fapte penale cu 139 autori constatate de către patrulele independente de jandarmi. Totodată, au fost sancţionate contravenţional 887 persoane, dintre care 249 cu avertisment scris şi 638 cu amenzi în valoare totală de peste 284.000 lei. De asemenea, în timpul misiunilor de menţinere a ordinii publice au fost conduse la sediile structurilor de poliţie 424 persoane, au fost depistate 9 persoane date în urmărire, dintre care 4 persoane de către patrulele independente de jandarmi.

În timpul desfăşurării misiunilor de menţinere a ordinii publice în sistem integrat în perioada sezonului estival 2017 au fost constatate 70 fapte de natură penală, cu 81 autori. De asemenea, în sezonul estival 2017 au fost sancţionate contravenţional 504 persoane (407 amenzi contravenţionale şi 97 avertismente), cuantumul total al amenzilor fiind de peste 214.000 lei.

În anul 2017, structurile specializate de pază şi protecţie instituţională ale inspectoratului au asigurat protecţia la 32 de obiective. Efectivele destinate executării misiunilor de pază şi protecţie instituţională reprezintă 57% din totalul efectivelor inspectoratului. Totodată, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa a executat misiunea de protecţie, intervenţie şi supravegherii a 104 km conducte magistrale de transport produse petroliere.

În anul 2017 au fost executate un număr de 56 misiuni de asigurare a pazei şi protecţiei unor transporturi speciale şi 366 misiuni de asigurare a pazei şi protecţiei unor transporturi de bunuri şi valori. De asemenea, în perioada analizată efectivele Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa au participat la paza şi protecţia a 1.240 transporturi de corespondenţă clasificată.

În anul 2017 jandarmii constănţeni au constatat în timpul executării misiunilor specifice un număr de 497 fapte de natură penală, atât independent cât şi în cooperare cu lucrători ai I.P.J. Constanţa, fiind identificaţi 579 făptuitori. Totodată, au fost aplicate 1.537 sancţiuni contravenţionale (1.179 amenzi contravenţionale şi 358 avertismente), valoarea amezilor fiind de peste 523.000 lei.

EXEMPLE DE FAPTE DE VITEJIE

Un subofiţer din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa – Detaşamentul 7 Medgidia, în timp ce se deplasa pentru a intra în serviciu, a reţinut cu ajutorul colegilor o persoană care forţa geamul lateral al unui autoturism. Miercuri 29 martie 2017, în jurul orei 06.35, un subofiţer din cadrul Detaşamentului 7 Jandarmi Medgidia a observat un bărbat care încerca să deschidă un geam lateral al unui autoturism parcat pe strada Podgoriilor din municipiul Medgidia, cu ajutorul unui cuţit. Văzând că a fost observată, persoana în cauză a încercat să fugă. Jandarmul a pornit în urmărirea acestuia solicitând totodată şi sprijinul colegilor aflaţi în serviciu. Un echipaj de jandarmerie a ajuns imediat la locul indicat, reuşind să îl reţină pe făptuitor în apropierea complexului sportiv Iftimie Ilisei. Fiind întrebat de către jandarmi cu privire la activitatea sa, tânărul în vârstă de 20 ani, le-a relatat oamenilor legii că „a încercat să pătrundă în autoturism pentru a face rost de bani, dar a fost văzut de un jandarm, s-a speriat şi a fugit”. La percheziţia corporală, jandarmii au găsit asupra făptuitorului şi două cuţite. După ce au întocmit procesul verbal de sesizare conform Codului de Procedură Penală, jandarmii au predat persoana în cauză împreună cu mijloacele materiale de probă, lucrătorilor poliţiei Medgidia în vederea continuării cercetărilor.

SPĂRGĂTORII DE AUTOMATE DE CAFEA

Un alt exemplu este cel al spărgătorilor de automate de cafea. Sâmbătă, 27 mai 2017 în jurul orei 01.00 un echipaj de jandarmerie din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa – Detaşamentul 7 Medgidia, aflat în misiune de patrulare în zona obiectivelor la care se asigură paza şi protecţia, a observat în zona spitalului municipal, doi tineri care au atras atenţia prin faptul că au încercat să fugă la vederea oamenilor legii. Jandarmii l-au ajuns din urmă, moment în care aceştia au aruncat în gardul viu din apropiere o pilă metalică de aproximativ 50 cm. Fiind întrebaţi cu privire la activitatea lor, cei doi cu vârste de 15 şi 19 ani, ambii din Medgidia, nu au dat detalii cu privire la obiectul metalic aruncat, menţionând că intenţionau să viziteze un prieten internat în spital. Realizând că povestea acestora este cusută cu aţă albă, jandarmii i-au condus pe cei doi tineri la sediul Poliţiei Medgidia, pentru verificări suplimentare. În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au stabilit că cei doi sunt autorii mai multor furturi de bani din aparatele automate de cafea şi urmau să mai spargă unul, dar nu au mai reuşit pentru că au fost depistaţi de către jandarmi. Persoana în cauză a fost predată lucrătorilor Poliţiei Medgidia, pentru documentarea întregii activităţi infracţionale.

HOȚII DE SEMINȚE DE RAPIȚĂ

Duminică 23 iulie 2017, în jurul orei 23.00, un echipaj de jandarmerie din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa, aflat în misiune de patrulare în zona conductelor de transport produse petroliere, a observat pe malul drept al fluviului Dunărea, în apropiere de Cernavodă, patru bărbaţi care încărcau mai mulţi saci de rafie într-o dubiţă. La vederea jandarmilor, cei patru s-au urcat în mijlocul de transport cu intenţia de a fugi. Aceştia au fost interceptaţi de către oamenii legii şi au fost întrebaţi despre activităţile desfăşurate în aceea zonă. În urma verificărilor efectuate, jandarmii au stabilit că cei 31 de saci în greutate totală de peste 1.800 kg, conţineau seminţe de rapiţă şi proveneau de pe barjele care tranzitează zona. Jandarmii au întocmit procesul verbal de sesizare conform Codului de Procedură Penală și i-au condus pe cei patru, cu vârste cuprinse între 36 ani şi 49 ani, la sediul Postului de Poliţie Transporturi Navale Cernavodă, unde au fost predaţi împreună cu mijloacele materiale de probă, în vederea continuării cercetărilor.

URMĂRIT INTERNAȚIONAL DEPISTAT DE CĂTRE JANDARMI

În data de 19 septembrie 2017 în jurul orei 23.30 un echipaj de jandarmerie din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa, aflat în misiune de patrulare în zona obiectivelor din competenţă, a observat pe bulevardul Ferdinand din municipiul Constanţa, un tânăr care a atras atenţia prin faptul că a devenit agitat şi a încercat să fugă la vederea oamenilor legii. Jandarmii l-au ajuns din urmă şi au procedat la legitimarea şi stabilirea identităţii acestuia. În urma verificărilor făcute, jandarmii au descoperit faptul că D.M. în vârstă de 19 ani, din Constanţa, figura ca urmărit internaţional în vederea arestării şi extrădării, pentru mai multe furturi săvârşite în Germania. Persoana în cauză a fost predată lucrătorilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, în vederea luării măsurilor legale.

Un subofiţer din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa, aflat în timpul liber, a recuperat telefonul sustras unui copil de către un bărbat. Luni, 27 noiembrie 2017, în jurul orelor 12.30, plt.adj. Constantin Silviu Popa din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa, în timp ce se deplasa pe aleea Garofiţei a fost alertat de strigătele unui copil în vârstă de 11 ani. Micuţul i-a spus plângând jandarmului că un bărbat i-a luat telefonul mobil, fugind apoi printre blocuri. Jandarmul constănţean a pornit în urmărirea făptuitorului, reuşind să îl prindă şi să îl imobilizeze, telefonul fiind recuperat şi predat copilului. Persoana în cauză, în vârstă de 19 ani, din Valu lui Traian, a fost predată lucrătorilor secţiei nr. 3 Poliţie Constanţa, în vederea continuării cercetărilor cu privire la fapta comisă.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.2128 secunde