Amplu demers pentru îmbunătățirea prevenției cancerului de col uterin

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În România

Amplu demers pentru îmbunătățirea prevenției cancerului de col uterin

Sănătate 02 Februarie 2017 / 17:16 748 accesări

Compania americană Merck Sharp and Dohme (MSD) - MSD România și Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) lansează campania „Protejează-i aripile!”, un amplu demers pentru îmbunătățirea prevenției cancerului de col uterin în România, în contextul în care datele statistice arată că, în fiecare an, peste 4.000 de românce descoperă că sunt afectate de această boală, de altfel țara noastră ocupând primul loc în UE în ceea ce privește incidența afecțiunii. Femeile active, cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani, sunt cel mai afectate de cancerul de col uterin.

SCOPUL CAMPANIEI ”Campania are drept obiective principale îmbunătăţirea nivelului de informare cu privire la cancerul de col uterin şi creşterea gradului de conştientizare referitor la importanţa vitală a prevenţiei în lupta cu boala. De asemenea, campania îşi propune să faciliteze accesul unui număr cât mai mare de femei la testarea gratuită Babeş-Papanicolaou, în cadrul Programului Naţional pentru depistarea activă precoce iniţiat de Ministerul Sănătăţii, contribuind, astfel, la ameliorarea efectelor devastatoare pe care boala le are în rândul femeilor din România”, potrivit reprezentanților MSD. În cadrul evenimentului de lansare a campaniei, au fost prezentate rezultatele studiului independent “Atitudini și comportamente în prevenția cancerului de col uterin în România”.

REZULTATELE STUDIULUI Rezultatele studiului arată că 1 din 10 femei din România nu a fost la niciun control medical de rutină în ultimii 10 ani; 11% dintre românce nu și-au făcut niciun set de analize de sânge de rutină în ultimii 10 ani, iar 4 din 10 femei și-au făcut doar o singură dată în ultimii 3 ani; 86% dintre românce au auzit de cancerul de col uterin, dar mai bine de jumătate dintre acestea nu asociază această boală cu infecția persistentă cu virusul HPV; 68% dintre femeile din România nu au auzit de infecția cu virusul HPV; 7 din 10 românce nu și-au făcut în ultimii 3 ani niciun test pentru depistarea leziunilor precanceroase sau pentru depistarea HPV. ”Pe parcursul unui an, în cadrul campaniei se va încuraja colaborarea inter-instituțională și se vor organiza o serie de evenimente și de mese rotunde alături de jurnaliști, personalități publice, cât și de factori de decizie din sistemul sanitar național și local menite să atragă atenția unui public cât mai larg cu privire la importanța prevenției cancerului de col uterin”, arată organizatorii. „În calitate de coordonatori ai programului naţional de screening pentru cancerul de col uterin, considerăm că o campanie precum cea lansată astăzi (2 februarie) este esenţială pentru reuşita oricărui program care vizează un segment de populaţie extins, aproximativ 6 milioane de femei cu vârste cuprinse între 25-64 de ani. (...) Fiind primul program de screening pentru cancer care se desfăşoară la nivel naţional, ne aşteptăm la o rată de acoperire mai mică, dar continuăm să credem cu tărie în necesitatea de a-l consolida şi, odată consolidat, în eficacitatea sa”, a declarat coordonatorul Programului Naţional de Screening pentru depistarea activă precoce a cancerului de col uterin din cadrul INSP, Carmen Ungurean. La rândul său, reprezentantul MSD România, Fănuț Moroșan, a declarat că boala este o amenințare reală la adresa sănătății femeilor din România, fiind unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer care le afectează sănătatea.

LA CONSTANȚA La Constanța, potrivit datelor statistice oferite de Direcția de Sănătate Publică Județeană (DSPJ), cancerul de col uterin a înregistrat în 2014 - 92 de cazuri, pentru ca în 2015 să fie semnalate 117 cazuri. Menționăm că pe 4 februarie este marcată Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului.

DESPRE BOALĂ Cancerul de col uterin este cauzat de anumite tipuri ale virusului Papiloma uman (HPV), un virus care provoacă cea mai cunoscută infecție virală cu transmitere exclusiv sexuală, aceasta fiind frecvent întâlnită la adulții activi din punct de vedere sexual. Până în prezent, au fost identificate peste 120 de tulpini ale acestui virus, unele dintre acestea având un risc oncogen crescut, iar două tipuri (mai exact, 16 și 18) sunt responsabile pentru peste 70% dintre cancerele de col uterin. 90% dintre cazurile înregistrate pentru această boală au fost provocate de genotipurile 16, 18, 31, 33, 45, 52 sau 58. Infecția cu virusul HPV este una dintre cele mai întâlnite la nivel mondial, estimările arătând că până la 80% dintre femeile active sexual, la nivel global, vor fi, la un moment dat, pe parcursul vietii, expuse acestui virus. Calea de transmitere a acestei infecții este cea sexuală, prin contactul cu zona infectată a unuia dintre parteneri. Cum cancerul de col uterin este o boală care apare ca urmare a infecției cu un virus, ea poate fi prevenită prin vaccinare. O serie de astfel de vaccinuri sunt disponibile pe piață, în UE, și oferă protecție fie împotriva a două, a patru sau chiar a nouă din cele mai frecvente tipuri de virus Papilloma. Aplicate împreună, vaccinarea și screening-ul reprezintă cea mai recomandată strategie de protecție împotriva cancerului de col uterin.

Citește și:

Testați-vă gratuit pentru cancerul de col uterin, la Constanța! Ce trebuie făcut?



12