Anchetă: 2 pacienți din 9 operați au decedat!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Va demara la începutul săptămânii viitoare

Anchetă: 2 pacienți din 9 operați au decedat!

Sănătate 15 Iulie 2016 / 17:27 4059 accesări

O nouă anchetă de amploare se desfășoară în această perioadă în sistemul sanitar românesc. Ministerul Sănătății (MS) a anunțat că Inspecția Sanitară a sesizat Colegiul Medicilor cu privire la 9 operații efectuate cu sprijinul unor medici străini la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Craiova fără aprobare temporară sau ocazională de prestare de servicii medicale în România de la Colegiul Medicilor. ”Inspectorii au mai sesizat și Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale cu privire la utilizarea în cadrul acestor operații a unor dispozitive și consumabile provenite și din sponsorizări pentru care nu există contracte de sponsorizare, respectiv documente care să ateste calitatea acestora. Răspunderea pentru obținerea aprobărilor, respectiv pentru documentația aferentă dispozitivelor medicale aparține Spitalului Județean, nu medicilor din Franța”, potrivit unei informări a MS, care a precizat că două persoane din cele nouă operate au decedat. Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a cerut Corpului de Control al ministerului să efectueze verificări la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, control care va demara la începutul săptămânii viitoare. ”Ministrul condamnă orice acțiune care ar putea arunca îndoieli asupra cooperării internaționale dintre spitalele românești și specialiști străini. Intensificarea acestei cooperări este una dintre prioritățile mandatului său, parteneriatele cu spitale din afara țării și cooperarea între medici români și străini dovedindu-se de nenumărate ori benefice pentru pacienții români”, se arată în documentul citat. MS a informat că, în perioada 25-27 mai 2016, nouă pacienți cu diagnosticul de obezitate morbidă au fost operați la Spitalul Clinic de Urgență Craiova de către echipe mixte de chirurgi. Au participat 2 medici chirurgi de la Centrul Integrat de Tratament al Obezității Morbide din Franța.

MS a informat că, în perioada 25-27 mai 2016, nouă pacienți cu diagnosticul de obezitate morbidă au fost operați la Spitalul Clinic de Urgență Craiova de către echipe mixte de chirurgi. Au participat 2 medici chirurgi de la Centrul Integrat de Tratament al Obezității Morbide din Franța.

• În 25 mai, un pacient de 47 de ani a fost operat. Diagnosticul său a fost obezitate morbidă, hipertensiune arterială, esofagită peptică gr. A. Evoluția a fost pozitivă, investigațiile postoperatorii nu au arătat complicații. A fost externat în 3 iunie. Pe 6 iulie, pacientul a fost reinternat de urgență, dar nu a putut fi operat din cauza hemoglobinei foarte scăzute. Pe 8 iulie, pacientul a decedat. Diagnosticul de deces este stare toxico-septică, fistulă gastrică, peritonită generalizată, obezitate morbidă.

• Un pacient de 43 de ani a fost operat pe 27 mai. Diagnosticul de externare a fost diabet zaharat tip II, insuficiență cardiacă cl. II, miocardiopatie mixtă, displidemie, aritmie extrasistolică ventriculară, insuficiență venoasă membre inferioare, fistulă gastrică postoperatorie. Pacientul a fost externat afebril, stabil hemodinamic. A decedat la 17 zile de la externare, la domiciliu.

• Un pacient de 42 de ani a fost operat în aceeași zi și externat pe 13 iunie. Diagnosticul a fost obezitate morbidă, diabet zaharat tip II, hipertensiune arterială insuficiență venoasă cronică, arteriopatie diabetică, colită cu clostridium difficile și gangrenă gambă stângă. A fost reinternat pe 18 iunie și urmează tratament pentru plăgi infectate la gambe. Pacientul a fost declarat cu infecție nosocomială cu Klebsiella și cu Costridium Difficile. Au fost verificate documentele de raportare a infecțiilor și acestea sunt conforme.

• O pacientă de 33 de ani a fost operată în aceeași perioadă cu diagnosticul de externare obezitate morbidă, gușă chistică lob drept, pneumonie bazală stângă, pleurezie stângă, abces subfrenic stâng. Evoluția postoperatorie nu a fost pozitivă, pe 7 iunie analizele au evidențiat rezultat pozitiv pentru Stafilococ sp, Bacil Gram negativ, Stafilococ coagulazo negativ. Pe 9 iunie a fost operată din nou, urmează tratament cu antibiotice, iar evoluția este lent pozitivă.12
Pagina a fost generata in 0.3049 secunde