Anchetă epidemiologică la Constanţa! Mor porci la Vadu şi Corbu!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Anchetă epidemiologică la Constanţa! Mor porci la Vadu şi Corbu!
Social 13 Iulie 2018 / 15:37 8346 accesări 2 comentarii

Din păcate, virusul Pestei Porcine Africane (PPA) loveşte şi Constanţa! În data de 12 iulie 2018, a fost confirmată prezența acestui virus, la porcii din două gospodării din localitățile Vadu și Cheia, județul Constanța, se arată într-un comunicat de presă al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Constanţa.

În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală București (IDSA) – Laboratorul Național de Referință pentru Pestă Porcină Africană, serviciile veterinare au intervenit imediat. Conform procedurilor, DSVSA Constanța a fost luat următoarele măsuri: punerea sub supraveghere sanitară veterinară oficială a exploatațiilor, au fost impuse restricții de mișcare, s-a efectuat dezinfecţia exploatațiilor afectate, a spațiilor de cazare ale porcilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate. Pentru a preveni răspândirea bolii, au fost uciși porcii bolnavi și cei care au fost în contact cu aceștia și s-a realizat ecarisarea cadavrelor conform locațiilor avizate de Agenția pentru Protecția Mediului Constanța.

Totodată, au fost recoltate probe pentru examene de laborator de la animale bolnave și găsite moarte (14 capete).

La nivelul județului Constanța a fost activat Centrul Local de Combatere a Bolilor, unde a fost adoptat planului de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea bolii și adoptarea zonelor de restricții. Au fost stabilite zonele de restricții sanitare veterinare, în jurul gospodăriilor afectate, respectiv două zone de protecție – localitățile Vadu și Corbu cu o rază de 3 km fiecare și două de supraveghere cu rază de câte 10 km – localitățile Corbu, Săcele, Traian, precum și Grădina, Casian, Gura Dobrogei, Târgușor, Mireasa, Pantelimon, Pantelimon de Jos. Totdată, s-au dispus restricții de circulație și s-au instituit filtre rutiere. Este în desfășurare acțiunea de catagrafiere a tuturor suinelor din zonele de restricții. Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

“DSVSA Constanța solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar de liberă practică concesionar, alte autorități, sau DSVSA judeţeană.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic”, potrivit sursei citate.Pagina a fost generata in 0.1485 secunde