Anchetă penală în R. Moldova, vizând delapidările de la Banca de Economii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Anchetă penală în R. Moldova, vizând delapidările de la Banca de Economii
Externe 26 Mai 2015 / 00:00 1534 accesări 0 comentarii

Procuratura Generală din R. Moldova a anunţat ieri că a deschis o anchetă penală în cadrul căreia va investiga instituţiile de stat care au admis delapidările de la Banca de Economii, pe fondul scandalului generat de dispariţia unui miliard de dolari. Anunţul a fost făcut de procurorul general, Corneliu Gurin, care a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliştilor.

În vizorul Procuraturii vor fi Agenţia de Proprietăţi Publice, Banca Naţională a Moldovei, Comisia Naţională a Pieţei Financiare, Comitetul pentru Stabilitate Financiară, factori de decizie de prim rang şi alte persoane din Guvern, Parlament, Ministerul Finanţelor, Ministerul Economiei şi alte autorităţi centrale. Procurorul general a precizat că urmează o serie de percheziţii la instituţiile de stat, ridicări de acte, dar şi audieri. Anunţul procurorului general vine după ce, săptămâna trecută, fostul ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţa, a publicat un raport privind riscurile de devalizare a Băncii de Economii, pe care l-ar fi prezentat cu doi ani în urmă comisiei parlamentare de anchetă. În acest raport a explicat în detaliu cum s-a furat până în 2013 şi ce se punea la cale pentru perioada următoare, doar că nu a fost ascultat, şeful comisiei, comunistul Oleg Reidman, fiind şi unul dintre autorii furtului. Mai mult, fostul ministru al Finanţelor spune că cel care a condus acest organism creat de Parlament, comunistul Oleg Reidman, ar fi cel care a şi pus bazele jafului, încă din anul 2005, prin promovarea unor modificări legislative care au făcut sistemul bancar vulnerabil în faţa raiderilor. Negruţa a menţionat că acesta ar fi acţionat în complicitate cu liderul Partidului Comuniştilor (PCRM), pe atunci şeful statului, Vladimir Voronin, şi foştii colegi ai celor doi, în prezent socialişti, Igor Dodon şi Zinaida Greceanîi. Într-un interviu oferit acordat ziarului ”Timpul”, fostul demnitar, condamnat recent la trei ani de închisoare cu suspendare, face chiar mai multe precizări. El spune că atacurile asupra BEM au fost realizate în perioada 2011-2014, de grupuri diferite. Ultima schemă, care a implicat acordarea de credite neperformante, i-ar avea în spate pe liderul Partidului Liberal Democrat (PLDM), Vladimir Filat, şi pe fostul preşedinte al consiliului de administraţie de la BEM, Victor Bodiu. Iar prima etapă, care a constat în preluarea frauduloasă a pachetului de 18,5% din acţiuni, ar fi fost realizată de cunoscuţi oameni de afaceri în domeniul bancar şi raideri din regiune.

Anul trecut, autorităţile de la Chişinău au plasat Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank sub administraţia Băncii Centrale, după ce o serie de împrumuturi neperformante au condus la falimentul creditorilor, care reprezintă împreună până la 20% din activele sistemului bancar al acestei foste republici sovietice.Pagina a fost generata in 0.1155 secunde