Anchetă! Psihiatru constănțean, acuzat că emitea rețete false!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Anchetă! Psihiatru constănțean, acuzat că emitea rețete false!

Eveniment 21 Iulie 2016 / 10:28 1693 accesări

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție instrumentează un dosar în care este implicat un medic psihiatru din Constanța. Acesta a fost pus de magistrați sub control judiciar pentru că ar fi eliberat 136 de rețete medicale false, cauzând astfel un prejudiciu de 124.000 de lei.

Numele medicului anchetat este Diana Lilia Bandrabur. Aceasta a activat la Secția de Psihiatrie Palazu Mare, exterioară Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanța.

Iată ce spun anchetatorii:

Față de cel în cauză a fost dispusă interdicția de a fi medic psihiatru într-o unitate spitaliceasca de stat, totodată fiind instituite măsuri asiguratorii cu privire la 2 imobile si la conturile bancare ale acestuia.

În perioada 19 – 20 iulie a.c., polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice a Poliției Române, împreună cu procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, au efectuat acte de urmărire penală față de un medic psihiatru, din Constanța.

Activitățile au fost efectuate în cadrul unui dosar penal în care se efectuează cercetări față de cel în cauză cu privire la săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, abuz în serviciu, luare de mită și dare de mită, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual și uz de fals.

În fapt, medicul este bănuit că, în perioada 2008-2012, ar fi eliberat peste 136 de rețete medicale, compensate integral, pe numele mai multor persoane care în realitate nu beneficiau de aceste servicii medicale, nefiind luate în evidențele medicului.

Din cercetări a reieșit că persoanele respective nu sufereau de afecțiuni psihice sau erau decedate chiar și cu 10 ani înainte de eliberarea prescripției pe numele lor.

După emiterea prescripțiilor respective, acestea au fost înmânate reprezentanților farmaciilor de pe raza județului Constanța, cu care medicul colabora, direct sau prin intermediul altor persoane.

Reprezentanții farmaciilor au înaintat, ulterior, prescripțiile medicale nelegal întocmite la C.J.A.S. Constanța, alături de documentația aferentă, solicitând decontarea acestora.

În urma activităților efectuate, la data de 20 iulie a.c., a fost pusă în mișcare acțiunea penală față de medicul psihiatru și s-a dispus măsura controlului judiciar față de acesta, cu interdicția de a fi medic psihiatru într-o unitate spitalicească de stat.

Totodată s-au luat măsuri asiguratorii cu privire la 2 imobile și la conturile bancare ale acestuia.

PRIMELE DEZVĂLUIRI AU FOST FĂCUTE ÎN DECEMBRIE 2011!

Într-o singură zi, un medic constănţean a eliberat 70 de reţete compensate, dintre care 50 pentru acelaşi medicament, cu ridicare din aceeaşi farmacie. Informaţia i-a activat instantaneu pe comisarii Gărzii Financiare Constanţa, care făceau verificări aleatorii prin dosarele farmaciilor. Instituţia s-a autosesizat şi, în scurt timp, a construit un caz solid împotriva doctorului în cauză şi a altor câţiva colegi de breaslă, care făceau bani din reţete fictive. Comisarii au început să verifice activitatea medicilor, începând cu 2009, şi au descoperit lucruri cât se poate de bizare. „Un doctor dintr-o unitate medicală obişnuită, fără program de urgenţe, consulta 60 - 70 de pacienţi zilnic. Nu ai timp fizic să faci asta. Din cei 70, 50 primeau acelaşi medicament şi erau trimişi către aceeaşi farmacie. Culmea, este vorba despre un medicament uzual, care se găseşte uşor. În plus, tratamentul în cauză era rentabil şi suntem convinşi că niciunul dintre pacienţi nu a mers să îşi ia încă o dată medicamentele”, a declarat pentru Telegraf comisarul şef al Gărzii Financiare Constanţa, Cristian Radu. Cele mai multe reţete fictive aveau o valoare medie de 800 - 2.000 lei, medicul (Diana Bandrabur, de la Clinica de Psihiatrie Palazu Mare, secţie exterioară Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă/SCJU Constanţa) aplicând, din câte se pare, principiul microtranzacţiilor. Sume mici, dar multe. Comisarii mai au şi un alt caz, în care medicul tăia reţete mai puţine, dar pentru sume mult mai mari, de 30.000 - 40.000 lei. „Vorbim despre cantităţi uriaşe de medicamente, în valoare de sute de mii de lei. Camioane întregi... Şi totuşi, produsele nu au existat niciodată în stocul farmaciilor. Erau plimbate pe hârtie, dintr-o parte în alta”, au mai spus cei de la Gardă.

ANCHETĂ-MAMUT În prezent, investigaţia este în plină derulare, iar comisarii trebuie să verifice fiecare pacient în parte şi să stabilească exact modul de operare al „halatelor albe”. La mijloc este un prejudiciu important, pe care comisarii nu îl pot estima încă, aşa că accesul la deconturi CAS al medicilor anchetaţi a fost blocat (numai în farmacia folosită la deconturi ilegale). Vizavi de acuzele ce i se aduc, medicul psihiatru Diana Brandabur susţine că ea a respectat pe deplin prevederile contractuale şi că nu a încălcat cu nimic legea: „Valoarea reţetelor medicale este mare întrucât, în această situaţie, avem de-a face cu medicamente ale bolnavilor cu afecţiuni psihice, produse care au costuri extrem de ridicate”. La rândul său, managerul SCJU, dr. Dan Căpăţână, a declarat că, imediat ce vor fi făcute cunoscute, oficial, unele rezultate ale cercetărilor Gărzii Financiare, va declanşa o anchetă proprie.12
Pagina a fost generata in 0.1998 secunde