Țurcanu și Caruțiu, între „Reveria Naturii - Geometria Naturii”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Dublă expoziție. În Capitală Țurcanu și Caruțiu, între „Reveria Naturii - Geometria Naturii”
Cultură 22 Noiembrie 2014 / 00:00 1170 accesări 0 comentarii

Doi pictori constănțeni consacrați în peisajul plastic dobrogean și național, Daniela Țurcanu-Caruțiu și Gheorghe Caruțiu, au organizat o amplă expoziție, „Reveria Naturii - Geometria Naturii”, care va fi deschisă în această sâmbătă, de la ora 12.00, la Galeria „Cecilia Cuţescu Storck” din cadrul Palatului Academiei de Studii Economice (ASE) din București.

Vernisajul va fi susţinut de reputatul critic de artă Oliv Mircea, care a urmărit îndeaproape, alături de regretatul ambasador Dan Hăulică, creaţia multor artişti faimoși ai României, precum: Viorel Mărginean, Silvia Radu, Vasile Gorduz, Horia Paştina, Constantin Flondor, Mihai Sârbulescu, Ilie Boca, Marcel Lupse, Florica Prevenda, Titi Ceară și Alexandru Rădvan, dar şi a grupărilor de artişti Prolog sau Noima.

PRIVIRE RETROSPECTIVĂ Expoziţia „Reveria Naturii - Geometria Naturii” oferă o privire retrospectivă asupra creaţiei celor pictori reprezentativi ai Dobrogei, Daniela Ţurcanu şi Gheorghe Caruţiu. Evenimentul este inclus în proiectul „Pictorii ASE-ului”, al cărui coordonator este dr. Florentin Gabriel Niculescu, proiect sprijinit cu consecvenţă, de-a lungul anilor, de către pictorul Viorel Mărginean şi de către regretatul critic de artă Dan Hăulică, care a reuşit să aducă în prim-planul artei contemporane, al specialiştilor, dar şi studenţilor, cadrelor didactice din ASE şi din alte universităţi, personalităţi marcante ale artelor plastice româneşti care în creaţia lor cercetează natura, pătrunşi de sentimentul laic şi religios.

MONOGRAFII Cu ocazia vernisajului se vor lansa şi monografiile „Daniela Ţurcanu - Reveria Naturii” și „Gheorghe Caruţiu - Geometria naturii”, care cuprind o selecţie riguroasă de texte semnate de Florentin Gabriel Niculescu, de reputaţi oameni de cultură, critici de artă şi artişti precum: Oliv Mircea, Răzvan Theodorescu, Silvia Radu, Virgil Ştefan Niţulescu, Mircea Deac şi imagini reprezentative, făcute cu talent, inspiraţie şi profesionalism. Monografiile urmăresc îndeaproape preferinţele tematice, evoluţia personală şi stilistică a celor doi pictori dobrogeni de-a lungul a două, respectiv trei decenii de activitate depusă cu modestie în slujba artei.

DOUĂ DECENII DE ACTIVITATE Prin această expoziție, Daniela Ţurcanu marchează două decenii de la prima apariţie pe simeze. Artista mărturiseşte faptul că a înţeles mai bine şi a apreciat mai mult Dobrogea, din punctul de vedere al geografiei locului, după ce a pictat în Spania, la Toledo şi Los Corales de Uttiel. Perioada recentă de creaţie a Danielei Țurcanu cuprinde subiecte creştine şi simbolistică creştină, în care apar pasărea, floarea, rodul, ramura, pruncul, biserica, inspirată de versul poetic sau de ritualul religios ortodox.

32 DE ANI DE LA APARIŢIA PE SIMEZE La rândul său, Gheorghe Caruţiu aniversează prin acest eveniment plastic 32 de ani de la apariţia pe simeze, prilej pentru a face o analiză amănunţită a universului real-simbolic aflat în imediata sa apropiere, în atelierul său de creație, în solitudine și tăcerea întreruptă de muzică, de cântece melodioase, de simfonii pe care le auzi în starea de contemplaţie.

Expoziția „Reveria Naturii - Geometria Naturii” va rămâne deschisă până pe 31 decembrie.

Taguri articol
Din aceeaşi secţiune Ştiri similare
Vezi mai multe ştiri


Pagina a fost generata in 0.128 secunde