Angajații din Tineret și Sport au intrat în grevă generală! Cum sunt afectați sportivii!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Antrenorii loturilor naționale cer bani, ministerul le dă promisiuni

Angajații din Tineret și Sport au intrat în grevă generală! Cum sunt afectați sportivii!

Social 08 August 2018 / 17:15 402 accesări

Salariații din unităţile subordonate Ministerului Tineretului şi Sportului, cluburi sportive municipale, DJTS, Case de Cultură ale Studenţilor, Complexuri Sportive Naţionale au intrat în data de 8 august în grevă generală. Ei cer egalizarea salariilor, plata muncii în zilele de weekend, sărbătorile legale şi a orelor suplimentare, acordarea sporului de 25% pentru antrenorii care au sportivi la lotul naţional și alte câteva solicitări. Ministerul promite că se vor rezolva toate aceste probleme, dar... anul viitor și că sportivii loturilor naționale nu sunt afectați de acest protest.

Mii de salariați din cluburi sportive, Direcții de Tineret și Sport, complexuri sportive sau case de cultură studențești au intrat de miercuri, 8 august, în grevă generală. Sindicatul Naţional Sport şi Tineret (SNST), afiliat la Federaţia Publisind şi membru al Blocului Naţional Sindical, a organizat în ultima perioadă mai multe acţiuni de protest ca urmare a inechităţilor salariale din domeniu, iar în ultimă instanță a declanşat greva generală şi încetarea totală a activităţii în Sport şi Tineret până la soluţionarea revendicărilor.

Sindicatul Naţional Sport şi Tineret susţine că protestează în numele a peste 3.500 de salariaţi din Sport şi Tineret. Conform conducerii SNST, 70% din personal, indiferent de vechime, studii, funcţie, este plătit cu 1.300 lei net/lună.

Revendicările SNST sunt: egalizarea salariilor la nivelul maxim aflat în plată, conform Deciziei CCR nr.794/2016, reîncadrarea personalului conform Legii nr.153/2017 (diferenţiat pe funcţii, răspundere, vechime), plata muncii în zilele de sâmbătă şi duminică, sărbătorile legale şi a orelor suplimentare, acordarea sporului de 25% pentru antrenorii care au sportivi la lotul naţional, acordarea sporurilor - aplicarea regulamentului de sporuri, egalizarea salariilor celor din federaţiile sportive naţionale, la nivelul celor din subordinea MTS, acordarea voucherelor de vacanţă pentru salariaţii federaţiilor sportive naţionale, suplimentarea numărului de angajaţi, deblocarea posturilor vacante şi prelungirea contractului colectiv de muncă.

Ministerul dă din... umeri și răsuflă ușurat

Răspunsul autorității centrale la aceste solicitări este pozitiv, însă îndeplinirea doleanțelor se va realiza... anul viitor. Într-un comunicat de presă, Ministerul Tineretului şi Sportului susţine că greva generală declanşată în toată ţara de angajaţii MTS de la cluburi, baze sportive sau DJTS-uri nu a întrerupt pregătirea loturilor naţionale şi promite majorări salariale de la 1 ianuarie 2019. „Din informaţiile preliminarii primite din teritoriu până la această oră, activitatea sportivă, în principal a loturilor naţionale, nu este afectată într-o măsură care să întrerupă pregătirea sportivilor. Sperăm să avem angajaţi responsabili, care dau dovadă de înţelepciune şi realizează ce ar însemna întreruperea activităţii pentru pregătirea sportivilor de performanţă. Ştim că situaţia angajaţilor nu este uşoară, dar considerăm că s-au făcut paşi importanţi în ultima vreme şi suntem pe drumul cel bun în vederea ameliorării condiţiilor oferite salariaţilor. MTS îşi reiterează disponibilitatea, în măsura posibilului şi a respectării legislaţiilor în vigoare, de a ameliora şi rezolva problemele de natură salarială ale angajaţilor“, se arată în comunicatul citat. „Salariile angajaţilor din MTS vor fi majorate de la 1 ianuarie 2019, conform Legii-cadru 153/2017. Creşterile salariale vor continua, astfel încât, până în anul 2022, vor fi eliminate inechităţile. Tot de la 1 ianuarie 2019, vor putea fi acordate sporurile pentru condiţii vătămătoare, aşa cum sunt ele prevăzute de Regulamentul-Cadru din HG nr. 917/2017“, se mai precizează în comunicat.12
Pagina a fost generata in 0.2567 secunde