Angela Merkel a stabilit programul preşedinţiei germane a UE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Angela Merkel a stabilit programul preşedinţiei germane a UE

Externe 18 Ianuarie 2007 / 00:00 603 accesări

Ziua de miercuri s-a dovedit extrem de încărcată pentru cancelarul german. Ochii întregii Europe au fost aţinţi sasupra sa, întrucît Angela Merkel a dat publicităţii programul pe care îl va aplica timp de şase luni la comanda Uniunii Europene. Concomitent, în capitala germană s-a aflat secretarul de Stat american, care le-a prezentat oficialilor germani concluziile turneului diplomatic pe care l-a efectuat în Orientul Mijlociu. După declanşarea războiului din Irak, Germania care alături de Franţa s-au opus intervenţiei militare în statul arab, relaţiile dintre autorităţile de la Berlin şi Washington s-au deteriorat la un nivel nemai întîlnit de la declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial. Cancelarul german relansează parteneriatul cu Statele Unite, găzduind la Berlin şi o importantă întîlnire între principalul negociator american pentru dosarul nuclear nord-coreean, Christopher Hill şi emisarul regimului de la Phenian Kim Kye-gwan. Condoleezza Rice a avut programată miercuri seară o întrevedere cu şeful diplomaţiei germane Frank Walter Steimeier, iar joi urma să se întîlnească cu Angela Merkel, înainte de a se deplasa la Londra, ultima etapa a turneului său.

Între timp, cancelarul german a susţinut, miercuri, primul său discurs în faţa Parlamentului European, în calitate de preşedinte în exerciţiu al Consiliului European. Motto-ul preşedinţiei germane a Uniunii Europene este "Să reuşim împreună". În cadrul unei dezbateri prezidate de noul preşedinte al Parlamentului, germanul Hans-Gert Poettering, Angela Merkel a anunţat că prima măsură urgentă a preşedinţiei germane este stabilirea unor reguli de bază noi, pentru ca Uniunea să poată funcţiona eficient, strategie ce trebuie finalizată pînă la următoarele alegeri europene din 2009. Este vorba despre un acord în privinţa noii Constituţii europene, cerînd scepticilor să îşi reconsidere opiniile pentru a salva Uniunea Europeană de un eşec răsunător. Angela Merkel a amintit şi despre un compromis politic, noţiune pe care însă nu a detaliat-o.

În ceea ce priveşte politică internă, Angela Merkel a subliniat nevoia asigurării unui număr mai mare de locuri de muncă, ca parte a Strategiei de la Lisabona. Vizînd o mai buna legiferare, aceasta a propus aplicarea principiului discontinuităţii, conform căruia orice legislaţie care nu este aprobată pînă la încheierea legislaturii Parlamentului European ar trebui să nu mai fie luată în considerare. Cancelarul german a subliniat valoarea programului comun al preşedinţiilor Germaniei, Portugaliei şi Sloveniei pentru următoarele 18 luni, ca modalitate de a asigura o continuitate în planul European economic.

Referitor la politică externă, printre priorităţi se numără Kosovo, Orientul Mijlociu, programul nuclear al Iranului, Afganistanul, Politica Europeană de Vecinătate, Runda Doha, summit-ul Uniunea Europeană - Statele Unite şi un nou acord de parteneriat cu Rusia. Uniunea Europeană intenţionează să trimită peste 1.000 de civili pentru a asista procesul de instaurare a statului de drept în provincia sîrbă Kosovo, administrată de Naţiunile Unite, după stabilirea statutului său. Există şi o serie de planuri cu privire la o operaţiune mai puţin ampla ce va fi desfăşurată în Afganistan, în următoarele luni. Angela Merkel a mai precizat că este necesar un nou summit Uniunea Europeană - Africa, pentru o redefinire a relaţiilor cu acest continent. De asemenea, Uniunea Europeană trebuie să ia măsuri drastice şi în ce priveşte schimbările climatice.

Declaraţia de la Berlin, un plan politic pentru viitorii 50 de ani

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a ţinut să sublinieze că multe dintre politicile-cheie ale Uniunii, moneda unică euro, coeziunea, piaţa internă sau extinderea, se datorează în mare parte Germaniei. Declaraţia de la Berlin va marca 50 de ani de la crearea Europei comunitare. Potrivit oficialului european, "documentul trebuie să se refere la pregătirea pentru provocările globalizării, într-o Europa a economiilor deschise, a societăţilor deschise, într-o Europa ce se implica în viaţa cetăţenilor săi şi nu îi ignora. Declaraţia de la Berlin va fi o oportunitate pentru ca statele membre să elaboreze un plan politic privind viitorul comun al Europei pentru viitorii 50 de ani şi un simbol al Europei reunite". Preşedintele Executivului comunitar a mai apreciat că Declaraţia de la Berlin este o şansă pentru cele 12 state care au aderat la Uniunea Europeană în 2004 şi 2007 să contribuie, ca membri cu drepturi depline, la viitorul comun al Uniunii Europene.

Jose Manuel Durao Barroso nu a uitat nici de summit-ul european din luna martie şi a menţionat ca obiectiv strategic reducerea emisiilor de gaze cu 30%, pînă în 2020. Oficialul european a mai pledat pentru o piaţă unică atît pe hîrtie, cît şi în practică, în beneficiul utilizatorilor europeni de energie şi al creşterii investiţiilor, separarea clară a producţiei de energie faţă de distribuirea de energie şi asigurarea unor controale europene independente. O creştere cu 50% a bugetului pentru cercetări în domeniul energiei este, de asemenea, necesară, în vederea găsirii unui număr sporit de posibilităţi de utilizare a resurselor energetice refolosibile.



12